AKTUELNO

Povodom nove, 2016. godine, londonski "Gardijan" napravio je listu najboljih dočeka na filmu.

Na prvom mestu liste je proslava novogodišnje noći u romantičnoj komediji iz 1989. godine - "Kada je Hari sreo Sali".

"Kada shvatiš da želiš da provedeš ostatak života sa nekim, poželiš da taj ostatak života počne što pre", kaže Hari (Bili Kristal) na žurci 31. decembra u Njujorku kada shvati da je zaljubljen u Sali.

Na drugom mestu je doček Nove godine u jednoj od epizoda serije "Prijatelji" iz 1999. kada Džoijeva cimerka Dženin (El Mekfirson), koja radi za televiziju, poziva Džoija, Moniku i Rosa da prisustvuju probi novogodišnjeg programa.

Treću poziciju drži film katastrofe "Posejdonova avantura" iz 1972. godine, a scena Nove godine se odvija na luksuznom kruzeru "Poseidon" koga udara i prevrće ogromni plimski talas.

Jedan od nezaboravnih "novogodišnjih" trenutaka na filmu je i scena iz "Zlatne groznice", kada Čarli Čaplin izvodi svoj čuveni ples sa kiflicama nabodenim na viljuškama. "Ples kiflica" se publici toliko dopao da su vlasnici bioskopa često zaustavljali traku i puštali scenu iznova po nekoliko puta. Čaplin je jednom rekao da je to film po kojem bi želeo da ga pamte.

Na mestu broj pet je novogodišnja scena u filmu "Rules of Civility" iz 2011. koji je reditelj Amor Touls snimio inspirišući se životom svoje bake.

Autor: Č.Nikolić

'