AKTUELNO

Kineski hirurg je izveo prvu udaljenu operaciju na mozgu na svetu koristeći tehnologiju 5G, a pacijent je bio udaljen od hirurga 3.000 km.

Dr Ling Žipei je u subotu ugradio neurostimulator u mozak pacijenta, javljaju kineski državni mediji. Hirurg je manipulisao instrumentima u bolnici PLAG iz Pekinga iz podružnice klinike na južnom ostrvu Hainan, udaljenom 3.000 km. Rečeno je da je operacija trajala tri sata i da je uspešno završena. Za pacijenta koji boluje od Parkinsonove bolesti, kaže se da se dobro oseća nakon pionirske operacije.

Doktor je koristio računar povezan sa 5G mrežom najnovije generacije koju je razvio kineski tehnološki gigant Huavei. Novi uređaj je omogućio skoro realnu vezu, kaže dr Ling.

- Jedva da osećate da je pacijent udaljen 3.000 kilometara - rekao je on.

- Konvencionalne 4G mreže ne dozvoljavaju hirurške operacije zbog kašnjenja videa i daljinskog upravljanja. Čini se da je nova tehnologija rešila ova pitanja - kaže hirurg.

Medicinske institucije širom sveta su napravile niz eksperimenata sa robotskom "telesurgijom", najupadljiviji primer američkog da Vinči hirurškog sistema. Međutim, tehnologija tek treba da ostvari značajan komercijalni uticaj, jer su postojeći gedžeti kritikovani zbog problema sa performansama.

Udaljena hirurgija može omogućiti ljudima iz udaljenih ili siromašnih regija, kao i ratnim zonama, da odmah dobiju pomoć vrhunskih lekara širom sveta. Zahvaljujući velikoj propusnosti i maloj latenciji (problem kod satelitskog interneta), 5G omogućava "ekstremno nisko kašnjenje u radu" tokom operacije, kaže proizvođač.

#Mozak

#Operacija

'