AKTUELNO

U Sava centru svečano je večeras zatvoren 47. FEST, a Beogradski pobednik za najbolji film pripao je reditelju Polu Dejnou za ostvarenje Divljina (Wildlife), dok je u selekciji Srpski film nagrada pripala Goranu Radovanoviću za film Slučaj Makavejev ili proces u bioskopskoj sali.

Glavni takmičarski program prikazao je 14 ostvarenja, a nacionalni program pod nazivom Srpski film (Srbija i prijatelji), 13 ostvarenja.

Žiri Glavnog takmičarskog programa radio je u sastavu Goran Bogdan, Nada Šargin, Joana Uričaru, Bojan Vuletić i Sanja Vejnović.

Foto: Tanjug

Nagrada žirija otišla je filmu Crni anđeo (El Angel) Luisa Ortege, a za najbolju režiju nagrađena je Nadin Labaki za ostvarenje Kapernaum. Za najbolji scenario nagrađen je Ivan Salaj, za film Osmi povjerenik.

Najbolju žensku ulogu ostvarila je Grasijela Borhes u filmu Spokoj Pabla Trapera (Graciela Borges - La Quietud). Nagradu za najbolju mušku ulogu dobio je Matej Zemljič za film Posledice (Consequences) Darka Štantea.

O najboljim filmovima u takmičarskom programu Srpski film (Srbija i prijatelji), odlučivao je petočlani žiri koji su činili Jao Vang, Lazar Bodroža, Milan Marić, Danijel Rafaelić, Albert Videršpil.

Foto: Tanjug

Nagrada žirija dodeljena je Ivanu Markoviću, direktoru fotografije filma Bio sam kod kuće, ali. Najbolji reditelj, po mišljenju žirija, bio je Bobo Jelčić, za film Sam samcat, a najbolji scenario napisao je Miha Macini za film Izbrisana.

Za najbolju glumicu proglašena je Snežana Bogdanović za ulogu u filmu Šavovi, a za najboljeg glumca proglašen je Tihomir Stanić za ulogu u filmu Delirijum Tremens. Najbolji debi u ovoj selekciji ostvarila je Barbara Vekarić, rediteljka filma Aleksi. Žiri koji je radio u sastavu Nevena Matović, Miloš Pavlović i Jurica Pavičić, nagradu „Nebojša Đukelić“ dodelio je filmu Šavovi. Žiri je odlučio da specijalno priznanje žirija dodeli filmu Sam samcat.

Foto: Tanjug

Žiri za dodelu „Politikine“ nagrade „Milutin Čolić“ za najbolji film u takmičarskom programu Srpski film (Srbija i prijatelji), radio je u sastavu Goran Radaković, Dubravka Lakić, Kosta Ristić. Nagradu su dodelili filmu Slučaj Makavejev ili proces u bioskopskoj sali.

Najtraženiji film ove godine bio je film Miljenica Jorgosa Lantimosa, koji je dobio priznanje Nagrada publike - Most wanted Gorki list movie award. Žiri FEDEORA dodelio je priznanje filmu Kapernaum „za maestralnu režiju i moćan i dirljiv prikaz onih na ekstremnim marginama društva.“

Žiri FIPRESCI dodelio je priznanje filmovima Kapernaum i Šavovi. Merlinka nagrada za najbolji Queer film otišla je filmu Divlji, navodi se u saopštenju CEBEF.

#Fest

'