AKTUELNO

U suštini je vrlo jednostavno - njima ne treba prezime jer su vrlo prepoznatljivi bez njega.

Britanska kraljevska porodica skoro da nema privatnosti. Skoro sve što čine, čine u javnosti. No, ipak postoji jedna stvar koju mnogi ne znaju o njima - njihovo prezime.

Kad koriste svoje prezime, zbog škole ili vojske, imaju više opcija. Pre 1917. godine, plemstva nisu koristila prezimena, već imena i naziv kuće ili dinastije koju predstavljaju (poput: Tjudor ili Jork).

Postoji izuzetak.

Član porodice koji se oslovljava sa "njegovo Visočanstvo Princ/eza", ne mora koristiti prezime. A neki članovi porodice koriste i teritorijalne odrednice. Tako su prinčevi Vilijam i Hari u vojsci koristili prezime Vels, jer im je otac princ od Velesa.

Tokom 1917. godine, kralj Džordž V je bio na tronu sedam godina. Odlučio je da promeni ime svoje kuće Sakskoburgotski u Vindzor zbog odbojnosti prema Nemačkoj pri početku Prvog svetskog rata. Vindsor je nastalo od dvorca, jedne od kraljevskih nekretnina.

Ipak, kada je došla na vlast, kraljica Elizabeta II je napravila manje izmene. Ona se 1947. udala za Filipa Mauntbatena, bivšeg dansko-grčkog princa koji je pridružio britanskoj kraljevskoj mornarici. On je smrću Elizabetinog oca postao vojvoda od Edinburga. Oni su 1960. godine odlučili da dodaju svojim potomcima oba prezimena.

S. P.

#Britanija

#Kraljica

#Porodica

'