AKTUELNO

Predstava "Najusamljeniji kit na svetu" po tekstu Tijane Grumić, u režiji Zijaha A. Sokolovića, biće premijerno izvedena 6. marta u Srpskom narodnom pozorištu, najavio je danas taj teatar.

To je prva režija Zijaha A. Sokolovića u SNP-u.

Najusamljeniji kit na svetu je, prema rečima reditelja, plavi kit, jer peva na frekvenciji od 52 herca, frekvenciji koju ne čuju ni drugi kitovi, a ni ljudi.

- Pošto ga niko ne čuje, on je usamljen i sam pliva morima i okeanima. Predstava otvara romantično poetična pitanja, da li smo mi svi, pojedinačno, plavi kitovi, da li su narodi plavi kitovi, da li je čitava civilizacija jedan plavi kit i da li se mi u stvarnosti, stvarno čujemo kada razgovaramo jedni sa drugima - objasnio je Sokolović.

On je naglasio da je "Najusamljeniji kit na svetu" skromna mogućnost da kroz jednu malu, običnu porodicu, pogledamo i vidimo i razmislimo da li se mi stvarno čujemo.

- Da li čujemo ženu koju volimo ili muža? Da li čujemo decu koja rastu? Da li u ovim vremenima, uopšte, imamo vremena da bilo koga, pa i svoju decu čujemo? Ova porodica je mala analiza sveta u koji dolaze nove generacije, novi ljudi. Da li mladi ljudi beže u svoj svet, u inostranstvo, nebo i more i okeane, samo zato što se ne čujemo kao plavi kitovi ili jednostavno neće da žive na ovoj planeti i u ovoj zemlji? Bilo kojoj - ističe Sokolović.

Scenografiju potpisuje Saša Senković, kao i Sokolović, za kostime je zadužena Senka Ranosavljević, kompozitori su Irena Popović Dragović i Nikola Dragović, dok scenski pokret radi Andreja Kulešević.

Uloge tumače Milan Kovačević, Mia Simonović, Grigorije Jakišić, Vukašin Ranđelović, Sanja Mikitišin, Ervin Hadžimurtezić. Repriza je zakazana za 8. mart.

#Srpsko narodno pozorište

#Zijah Sokolović

'