AKTUELNO

Višestruko nagrađivani fim Miroslava Terzića "Šavovi" biće premijerno prikazan na 47. Međunarodnom filmskom festivalu FEST u Kombank Dvorani 01. marta u 19 i 30 sati.

Film je inspirisan istinitom pričom beogradske krojačice koja skoro dve decenije traži svog "mrtvog sina".

Nesrećna majka koju tumači Snežana Bogdanović bori se sa upravom bolnice i lekarima, policijom, sudovima i opštinskim zvaničnicima, kako bi dobila ispravu o smrti koja bi dokazala gde je sahranjen njen novorođeni sin.

Foto: Promo/Kombank Dvorana

Strpljivo spajajući šavove svoje priče ona, posle skoro dvadeset godina, veruje da je svog sina našla u prigradskom naselju udaljenom 15 kilometara od Beograda.

Ostale uloge tumače Jovana Stojiljković, Marko Baćović, Pavle Čemerikić. Producenti filma su Uliks Fehmiu i Milena Trobozić Garfield ,a scenario potpisuje Elma Tataragić. Snimatelj filma je Damjan Radovanović.

Fim Šavovi osvojio je nagradu stručnog žirija Europa Cinemas Label, kao najbolji evropski film u programu Panorama, dok je u konkurenciji od 37 filmova iz celog sveta publika ovogodišnjeg Berlinala dodelila Šavovima drugu nagradu za najbolji igrani film u selekciji Panorama.

Uoči srpske premijere filma reditelj Miroslav Terzić poručuje da je nakon niza godina, njegova želja da snimi Šavove krenula da se ostvaruje kada je upoznao Drinku Radojičić, čija ga je skromnom i hrabrost razoružala. On joj se zahvalio i dodao:

Foto: Promo/Kombank Dvorana

- Od samog početka sam imao sreću da radim sa sjajnom glumačkom ekipom i saradnicima. Još u toku rada na scenariju sa Elmom Tataragić želeo sam da ulogu Ane igra Snežana Bogdanović. Snežana je ispred kamere postala druga osoba, ne stedeći se i ne plašeći se da se potpuno poništi i prepusti Ani i da u tom procesu ponekad gotovo povredi sebe. Potpuno predavanje. Ona je drug, borac i veliki glumac - poručio je Terzić.

Milena Trobožić Garfield koja je zajedno sa Uliksom Fehmiuom jedan od producenata filma poručuje “Svi kritičari, i naši i strani, koji su pisali o Šavovima posle svetske premijere na Berlinalu su istakli da film pored jakog umetničkog izraza i izuzetne glumačke kreacije Snežane Bogdanović i cele glumačke ekipe ima i veliki bioskopski potencijal. Ponosni smo što smo uspeli da napravimo film koji je osvojio i kritiku i publiku ovog značajnog festivala".

NAGRADE

Film „Šavovi“ osvojio je nagradu Europa Cinemas Label kao najbolji evropski film u programu Panorama i od sada će imati podršku mreže Europa Cinemas i bolji pristup bioskopskoj distribuciji zahvaljujući finansijskom podsticaju ovoj mreži bioskopa da uvrste ovu srpsko-slovenačko-hrvatsko-bosansko-hercegovačku koprodukciju na svoje repertoare. Tročlani žiri je odlučio o ovoj nagradi. U konkurenciji od 37 filmova iz celog sveta Berlinska publika ovogodišnjeg Berlinala dodelila je Šavovima drugu nagradu za najbolji igrani film u selekciji Panorama

#Fest

#Kombank dvorana

'