AKTUELNO

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju dan posvećen Svetoj mučenici Agatiji, poznatoj i kao Agata Sicilijska.

Istorija je pamti kao hrišćansku mučenicu iz 3. veka, koja se upokojila 251. godine. Agata je rođena u sicilijanskom gradu Palermu. Kada je car Decije Trajan započeo progon hrišćana, Agatija je uhvaćena i izvedena na sud pred sudiju Kvintijana.

Zbog njene velike lepote, sudija je poželeo da je uzme za ženu, što joj je i predložio. Agatija mu je na to odgovorila da je ona nevesta Hristova, i da ne može biti neverna svome vereniku.

Nakon toga, sudija je stavi na teške muke: Agatija je bila šibana, izvrgavana ruglu, vezivana uz drvo i udarana do krvi. Po tom joj sudija ponovo savetovao da se odrekne Hrista i da tako izbegne dalje muke, na što ona odgovori:

Ove muke meni su vrlo korisne, kao što pšenica ne može doći u žitnice pre nego se očisti od pleve, tako ni duša moja ne može ući u Raj, ako telo moje najpre ne bude skrušeno mukama.

Tada mučitelj naredi te joj se odseku grudi, pa su je bacili u tamnicu. U tamnici je preminula, 251. godine u gradu Katani, u vreme cara Decija Trajana. Njenog mučitelja kazna je stigla brzo, izgazili su ga konji, koji su bez objašnjenja pomahnitali.

Pomolite se i zapalite sveću u pomen na ovu sveticu. Ovo će vam doneti mir i sreću.

Ovčica Tvoja Isuse, Agatija, zove silnim glasom: Tebe Ženiče moj ljubim i tražeći Te stradam, i raspinjem se i sahranjujem u krštenju Tvome. I stradam radi Tebe, da bih carstvovala s Tobom, i umirem za Tebe, da bih živela s Tobom. Primi me kao čistu žrtvu, s ljubavlju žrtvovanu za Tebe. Njenim molitvama, kao Milostiv, spasi duše naše.

#Molitva

#Svetac

#žene

'