AKTUELNO

Darovan od Boga jakom verom, za života je učinio mnoga čuda i već tada postao omiljen u narodu.

Veliki hrišćanski praznik u decembru. Dan posvećen Svetom Nikoli, arhiepiskopu miriklijskom.

Sveti Nikola je bio sin jedinac veoma bogatih roditelja, koji su živeli u gradu Pataru. Posle smrti roditelja, našao se pred životnom dilemom. Imanje koje je nasledio bilo je veliko, što je zahtevalo mnogo rada.

Shvatio je da će morati da se stara o kućama, livadama, maslinjacima, stoci, slugama, radnicima, platama, dažbinama, investicijama, moraće da se ženi, jer toliko imanje ne može se očuvati bez ženske ruke, sa ženidbom će stići deca. Ako se nasleđa prihvati, zauvek će ostati u rodnom mestu punom uspomena. A od malena je želeo da se posveti Gospodu i njegovim nepoznatim putevima.

Foto: Beta

Zato razdeli imanje slugama i siromašnima. Po mrkloj noći napusti mesto svog rođenja, da se u njega više nikad ne vrati.

Proputovao je ondašnji svet, postao episkop miriklijski i učestvovao na prvom Vaseljenskom saboru u Nikeji.

Darovan od Boga jakom verom, za života je učinio mnoga čuda i već tada postao omiljen u narodu.

Ništa od toga ne bi postigao da na vreme nije razdelio imanje i pobegao od kuće.

Upokojio se 19. decembra 343. godine. Zato se svakog 19. decembra slavi njegovo ime.

Na njegov dan se sprema žito, mada ima i onih koji veruju da je svetac živ, pa to ne čine. U južnoj Srbiji na ovaj dan prave šareni kolač s pticama, koji pop obavezno preliva venom. Mese se ponekad i dva, od kojih jedan pripada svešteniku, a drugi ostaje u kući, takozvani presveti.

Foto: Tanjug

Na Nikoljdan, predveče, ovaj kolač se deli deci, koja treba da ga pojedu sedeći na drvetu.

Veruje se da Sveti Nikola prevozi duše s ovog na onaj svet. Nekad je mrtvima uzimao dušu i merio, ali je kasnije taj odgovorni posao preuzeo arhanđel Mihailo, dok i njega nije zamenio anđeo Gavrilo.

Gospodar je vode i zaštitnik putnika. Slave ga mornari, brodari, ribari i svi čiji život zavisi od mora i vode.

Za Svetog Nikolu vezane su mnoge priče i predanja. Iz Kotora potiče priča o kapetanu i Svetom Nikoli.

Nekad davno, kapetan iz poznate mornarske kuće Vučinića reši, i pored svih saveta da to ne čini, isplovi baš na Nikoljdan. Tako i uradi, ali samo što je njegov brod prošao pored ostrva Krf, napadoše ih arapski gusari, lako savladaše i baciše u okove. Kao okovani galioti plovili su godinu dana, moleći se Svetom Nikoli da ih spase.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Posle godinu dana, baš 19. decembra, blizu pirejske luke, napade njihov, sada gusarski brod, lađa kapetana Kukića iz Herceg Novog. Novljanin Kukić beše hrabar, a uz to imade i 50 spremnih i odvažnih mornara koji posle žestoke bitke savladaše gusare.

Za sve vreme bitke niko ne primeti starca s belom bradom koji je tu pored njih jahao nemirnog belog konja. Kad bitka bi završena, starac pokaza rukom Novljanima na brod i reče: “Sad spasite onu grešnu braću”, a ovi u njemu prepoznaše svog zaštitnika i svetitelja Nikolu. Novovljani oslobodiše Kotorane, pa svi klekoše pred Svetog Nikolu i zahvališe mu.

Ovo je najčešća krsna slava u Srba. Istraživanja pokazuju da od svih Srba koji slave, 30 odsto slavi Svetog Nikolu.

Pročitajte još: SUTRA JE SVETI NIKOLA: Evo koja je hrana najtraženija i kakve su cene!

Preuzeto iz: "Srpski narodni kalendar" Dragomir Antonić

VRATIO VID STEFANU DEČANSKOM

Hrišćani veruju da svojim čudesnim moćima Sveti Nikola pomaže svakom ko mu se obrati za pomoć u bolesti, nemoći i duševnoj patnji. Uz pomoć njegove molitve slepima se vraća vid, hromi prohodaju, a gluvima se vraća čulo sluha. Prema predanju, smatra da je sveti Nikola povratio vid Stefanu Dečanskom, pa je ovaj srpski kralj hram u kome su pohranjene mošti Svetog Nikole okitio srebrom i slao bogate priloge za njegovo opremanje. Prema verovanjima nikako ne valja prati veš, čistiti kuću i raditi bilo kakve kućne poslove. U nekim krajevima održao se i običaj darivanja dece na današnji praznik jer je Sveti Nikola i njihov zaštitnik.

#Molitva

#Slava

#Sveti Nikola

'