AKTUELNO

Film u kojem naslovnu ulogu tumači Lazar Ristovski produkciono je najveći film snimljen u Srbiji. U iščekivanju ovog holivudskog spektakla u srpskoj režiji, Ristovski je otkrio detalje sa snimanja, ali i istakao veliku volju i želju svakoga da pomogne film koji je ujedno i nacionalni projekat.

Publika će 5. decembra konačno moći da pogleda filmsko-istorijski spektakl "Kralj Petar Prvi". Film s potpisom Lazara Ristovskog sniman je više meseci, a govori o podvizima srpske vojske u Velikom ratu koje je predvodio omiljeni srpski kralj, a nastao je prema motivima romana "Čarape kralja Petra" Milovana Vitezovića.

Film je spektakl za dušu, ocenjuje Ristovski za TV Pink3.

- Srbija je u ovom ratu izgubila skoro trećinu stanovništva. Gde god smo snimali, nailazili smo na oduševljenje temom koju vraćamo u kinematografiju i emotivno pamćenje srpskog naroda - kaže Ristovski za Pink3.

Dodaje da su pripadnici vojske jako pomogli u snimanju ovog filma, a gotovo svaka treća kuća u Srbiji ima sećanje na period Velikog rata.

Foto: TV Pink Printscreen

- Srbija je imala vojsku seljaka, ali je ta vojska bila motivisana odbranom svog praga. Zato nas je bilo teško pobediti. Gde god smo snimali nailazili smo na dobro raspoloženje i želju da nam se pomogne, jer ovaj projekat ima epitet nacionalnog - objasnio je Ristovski gostujući u emisiji "Pravac".

Kaže da nije postojao bolji momenat da Srbija napravi jedan ovakav film i da ne postoji projekat kojem se, kao ovom, treba pomoći svim silama.

- Ovo je nacionalni projekat i naravno da se radi iz budžeta Srbije. Verujem da je velika većina ljudi srećna jer je njihov dinar otišao na snimanje ovog filma - kaže Ristovski.

Ističe da su mnogi filmovi i serije podržani od strane države i Vlade, ali kada "pretendujete da budete veliki, ima mnogih koji žele da vašu veličinu smanje".

- Uvek sam se trudio da dajem najbolje od sebe, pa su i moji rezultati bili zapaženi. Ali u Srbiji se teško podnosi nečiji uspeh, pa sam bio spreman na vrstu negativnih komentara. Nije da me oni ne dotačinju, ljudsko sam biće, ali oni su prolazni - ocenjuje Ristovski.

Kaže da je zahvalan jer su "dežurni mrzitelji" svoju mržnju dali njemu, a ne njegovom sinu i reditelju Petru Ristovskom.

Ristovski se osvrnuo i na dnevno-političke događaje.

Govoreći o ceremoniji gosišnjice završetka Prvog svetskog rata u Parizu, kaže da mu je bilo teško da gleda događaj.

Foto: TV Pink Printscreen

- Evorpa ne ceni srpske žrtve. Valjda treba da smo svesni vremena u kojem živimo i u kojem je sve na prodaju. Ako Srbija želi napred, onda treba da ide u tom smislu, da bude lukavija i manje emotivnija - kaže Ristovski.

Kada je reč o carinama koje je Priština uvela na srpsku robu, ističe da je rešenje važno doneti kroz dijalog, inače će Kosovo ostati rak-rana.

- Mislim da je neophodno da se sedne i razgovara. Nisam mnogo upućen u situaciju na KiM, ali sam siguran da tamo ne misle svi kao Tači i Haradinaj i neće niko trpeti njihov teror doveka - smatra Ristovski.

#Film

#Kralj Petar Prvi

#Lazar Ristovski

'