AKTUELNO

Penzija je 2010. godine bila 193 evra, a od 1. januara će biti 240 evra.

Jednokratnu pomoć od po 5.000 dinara svi penzioneri dobiće 4. novembra.

Izmene zakona kojima se uvodi "švajcarska formula" za rast penzija, stigle su u Skupštinu Srbije, a uskoro će se znati i tačan iznos povišice.

Dok oko jednokratne isplate 5.000 dinara nema dileme, penzioneri o "švajcarskoj formuli" ne znaju mnogo.

Prema predlogu zakona, penzije će se usklađivati jednom godišnje, svakog 1. januara, na to će podjednako uticati dvanaestomesečno kretanje inflacije i prosečne zarade.

Pročitajte još: Srbija potpisuje bescarinski sporazum sa Evroazijskom ekonomskom unijom!

Iako je Zavod za statistiku objavio pojedinačne podatke, zapelo je oko konačne cifre povišice, u pitanju su decimale.

- Mi čekamo odgovor od njih, jer smo njima poslali na tumačenje, s obzirom na to da se uzima period od jula 2018. do 30. juna 2019. kao parametar za ovo povećanje - kaže ministar za rad boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

Od razlike u decimali, kažu, važnije je da povecanje ne narušava makroekonomsku stabilnost.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- To povećanje od 5,3 ili 5,4 odsto je uključeno u jedan okvir dogovora, aranžmana sa MMF, da masa penzija ne pređe nekih 11 posto bruto damaćeg proizvoda - ističe direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević.

U svakom slučaju, prosečna penzija koja je sada 26.343 dinara trebalo bi da bude veća za oko 1.500 dinara, a najviše penzije i preko 7.000 dinara.

Foto: Pink.rs

Od prošle godine do novembra ove, uredbom je predviđena isplata dodatka uz penzije do 34.000 dinara, koji ne ulazi u osnovicu. Nadležni najavljuju da će se sa tim isplatama nastaviti.

#Penzije

'