AKTUELNO

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je večeras da Sporazum sa EAEU predstavlja ogromnu šansu za Srbiju i da države koje razmišljaju o sopstvenim interesima nikada ne bi rekle "ne" tržištu Evroazijske ekonomske unije.

Ona je istakla i da Srbija mora da brine o svojim interesima i interesima svojih građana i dodala da je danas potpisan sporazum u skladu sa evropskim putem.

- Danas kada je Brisel saopštio da će Srbija morati da prekine sporazum kada postane clanica, neko bi pomislio da ce to biti sledećeg meseca - rekla je Brnabić i dodala da Srbija želi da postane clanica EU, ali da datum prikljucenja ne zavisi samo od nje, već i od izazova u EU.

- Mi ovog trenutka moramo da brinemo o interesima nase privrede, nasih građana, a ovo je tržište od 183 miliona ljudi. Ne postoji zemlja ili vlada na ovom svetu koja razmišlja o sopstvenim interesima da bi rekla "ne" takvom tržištu - istakla je Brnabić dodajući da je to srpski interes koji je takođe u skladu sa evropskim putem.

Ona je dodala da valjda i u Briselu žele da Srbija uđe u EU kao ekonomski jaka zemlja, sa odrzivim rastom i boljim standardom.

- Ovo je sporazum koji vodi i tome - zaključila je premijerka. Brnabić je istakla i da kada ceo svet igra na kartu protekcionizma, Srbija je za saradnju i slobodan protok ljudi, robe usluga, kapitala...

- Mi smo protiv protekcionizma i za slobodnu trgovinu. I ovaj sporazum govori o tome - ukazala je ona.

Foto: Tanjug/ Vlada Republike Srbije/ Slobodan Miljević

Ona je istakla da Sporazum sa EAEU predstavlja ogromnu šansu za naše poljoprivredne proizvođače, privrednike, kompanije, koji sada imaju otvorena vrata tržištu od 183 miliona ljudi.

- Nadam se da ćemo u najkraćem roku imati rezultate u povećanju izvoza, boljem standardu poljoprivrednih proizvođača, još većem prilivu stranih direktnih incvesticija, daljem padu nezaposlenosti i rastu plata - rekla je Brnabić.

Ona je objasnila i da Sporazum znači mnogo za privlačenje stranih investitrora jer će oni koji budu imali 51 odsto ili više srpski proizvod, takođe imati celo ovo tržište.

- To je konkuretna prednost Srbije koju ćemo moći da iskoritstimo - istakla je Brnabić.

Navodi i da je večeras sa ruskim premijerom Dmitrijem Medvedevim razgovarala o sporazumu, ali i o mestu na kome se nalazi, a to je razvojni centar Skolkovo.

Foto: Tanjug/ Vlada Republike Srbije/ Slobodan Miljević

Zahvalila je Medvedevu sto je omogućio da vidi Skolkovo, dodajući da je to najnapredniji razvojni centar na svetu.

- Ne samo sto sam imala priliku da tu provedem par sati, već je Medvedev ceo sastanak EAEU organizovao ovde, tako da sam na maginama razgovarala sa ljudima iz Skolkova i dogovarala saradnju sa nasim naučno tehnološkim parkovima - navela je Brnabić.

Brnabić je ranije danas u Moskvi potpisala Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske ekonomske unije i njenih država članica Rusije, Kazahstana, Belorusije, Jermenije i Kirgistana.

#Ana Brnabić

'