AKTUELNO

Srbiji je potpisivanjem sporazuma otvoren pristup tržištu od 183 miliona ljudi.

Premijerka Ana Brnabić je u Moskvi potpisala Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske ekonomske unije i njenih država članica – Rusije, Kazahstana, Belorusije, Jermenije i Kirgistana.

Dogovorom o slobodnoj trgovini, Srbija će moći da izvozi gotovo 100 odsto proizvoda bez plaćanja carina. Između ostalog, reč je o izvozu 2.000 tona cigareta, 400 tona kravljeg sira, neograničen izvoz ovčjeg i kozjeg sira, kao i voćne rakije, 90.000 litara vinjaka.

Foto: Tanjug/ Vlada Republike Srbije/ Slobodan Miljević

Prema sporazumu, ostaje carina na izvoz automobila iz Srbije. Jedan od uslova za potpisivanje Sporazuma o slobodnoj trgovini sa EEU bilo je i potpisivanje Fitosanitarnog sporazuma kojim se uređuje izvoz robe biljnog porekla u EEU.

Prošle godine robna razmena sa ovih pet zemalja članica Evroazijske unije bila je 3,4 milijarde dolara. Iz Srbije je izvezena roba vredna 1,1 milijardu dolara, a uvezena u vrednosti od 2,3 milijarde.

Foto: Tanjug/ Vlada Republike Srbije/ Slobodan Miljević

Predsednik Aleksandar Vučić je ranije ocenio da je sporazum važan za Srbiju i njenu privredu, i da ojačava poverenje između dve zemlje.

Evroazijska ekonomska unija je osnovana 1. januara 2015. godine na ideju ruskog predsednika Vladimira Putina. Bruto društveni proizvod u EEU je 1,9 triliona dolara, odnosno 3,2 odsto svetskog BDP-a, dok je nezaposlenost 5,4 procenta.

Što se tiče političkih odnosa, za razliku od Evropske unije svaka članica vodi svoju spoljnu politiku, koje su nekad u raskoraku - pre svega u odnosu prema Briselu i Pekingu.

#Sporazum

#saradnja

'