AKTUELNO

Cene stanova u Srbiji nastavljaju da rastu, a najskuplji kvadrat u Beogradu (i celoj Srbiji) u prvoj polovini 2019. godine koštao je 7.918 evra. Posmatrajući celu Srbiju, istraživanja pokazuju da su cene poslednjih meseci nastavile da skaču, u proseku za oko 10 odsto, i to najviše novogradnje koja je i dalje traženija od starijih stanova.

- Rast cena je oko 10 odsto veći u odnosu na prošlu godinu, ali bez obzira na to, tražnja je veća od ponude. Na to je uticala “nova kategorija” kupaca - mladi ljudi sa natprosečnim zaradama, koji za kratko vreme mogu da obezbede sredstva za kupovinu nekretnine ili za učešće, i koji su uglavnom zaposleni u IT sektoru. Pored toga, na tražnju su uticali i povoljniji uslovi u bankarskom sektoru, koji se pre svega ogledaju u sniženim kamatnim stopama, olakšanim procedurama i uslovima odobravanja stambenih kredita - komentariše stanje na tržištu nekretnina u Srbiji Miloš Mitić, menadžer u City Expert servisu za promet nekretnina.

Foto: Pixabay.com

On u razgovoru za "Blic Biznis" potvrđuje da su se ove godine, za razliku od prethodne, bolje prodavali novi nego stari stanovi. Broj realizovanih kupoprodaja u segmentu novogradnje veći je za 20 odsto u odnosu na isti period prošle godine, dok je za starogradnju taj broj u padu.

- Jasan trend niko ne može da predvidi, ali možemo da kažemo da će tražnja, koja uslovljava rast cene nekretnina, imati uzlaznu putanju narednih godinu dana - zaključuje naš sagovornik.

Što se tražnje tiče, ona je usmerena ka Beogradu, pa većina kupaca kupovinu stana u glavnom gradu smatra dobrom investicijom. Zato se i ne očekuje pad tražnje u narednom periodu.

- Rast tražnje za novogradnjama je evidentan. Trenutno je 81 investitor prisutan na portalu nekretnine.rs i taj broj raste iz godinu u godinu - kažu sa ovog portala.

Najskuplji stan prodat za nepunih milion evra

Foto: Pixabay.com

Nove vlasnike za prvih šest meseci ove godine dobilo je oko 47.000 nepokretnosti, a najskuplji stan prodat je u Beogradu za 973.888 evra, pokazuju podaci Republičkog geodetskog zavoda (RGZ).

Ukupna vrednost nekretnina prometovanih kupoprodajnim ugovorima koje je obradio RGZ u prvoj polovini ove godine veća je za 12 procenata u odnosu na isti period prošle godine.

U staroj gradnji najviša cena po kvadratu plaćena je 3.600 evra za stan u beogradskoj Ulici kralja Petra, dok je najviše novca za stan u starogradnji 870.000 evra izdvojeno za nepokretnost površine 343 kvadrata u blizini opštine Novi Beograd. Najviše plaćena kuća, prodata sa okućnicom, u prvoj polovini 2019. godine, dostigla je cenu od 2.988.000 evra, a nalazi se na teritoriji opštine Savski venac, na Topčiderskom brdu. Cenu od 2.680.000 postigao je poslovni prostor od 1.600 m2 na centralnoj beogradskoj lokaciji, u blizini zgrade Narodne skupštine.

- Iako je obim prodaja nešto smanjen u odnosu na isti period prošle godine, trend pokazuje da je cena samih nepokretnosti porasla, imajući u vidu porast ukupne novčane vrednosti za 200 miliona evra - navode iz RGZ, uz napomenu da je glavni razlog "rast prodaje nepokretnosti u novogradnji, i to za 13 odsto”.

Foto: Pixabay.com

Cene u Beogradu u padu

Za razliku od trenda na nivou Srbije, statistika pokazuje da je u Beogradu u 2019. došlo do blagog pada cene novogradnje. Naime, potražnja za stanovima u prestonici ne jenjava, ali prosečne cene kvadrata variraju, u zavisnosti od lokacije, ali i odnosa ponude i potražnje.

Prema najnovijim podacima Sekretarijata za upravu Beograda, za kvadrat novogradnje u nekoj od beogradskih opština, u prvoj polovini 2019. godine, bilo je potrebno da izdvojite u proseku 212.000 dinara (oko 1.800 evra). Ovo je za skoro 40.000 dinara ili 340 evra manje nego što je bila prosečna cena u drugom polugodištu 2018. (252.524 dinara).

Za jedan kvadrat u samom centru grada, na opštini Savski venac, potrebno je izdvojiti 345.000 dinara. Najmanja prosečna cena kvadrata ove godine je u Mladenovcu, oko 81.000 dinara.

Nekretnine kod komšija sve skuplje

U drugom kvartalu ove godine cene stambenih objekata u Hrvatskoj povećane su za 2,6 odsto u odnosu na prethodni kvartal, odnosno za 10,4 odsto u odnosu na drugi kvartal prošle godine. Cene stanova u Hrvatskoj najviše rastu u Zagrebu (u drugom kvartalu ove godine 14,5 odsto) i na Jadranu (9,1 procenta), dok je rast na ostalim područjima i dalje skromniji (3,3 odsto).

#Prodaja

#Stanovi

'