AKTUELNO

Ministar finansija Srbije Siniša Mali izjavio je danas da očekuje da će reforma Poreske uprave biti završena do 2023.godine i ocenio da će ta institucija podstaći dalji razvoj srpske ekonomije i učiniti je atraktivnijom.

Mali je u Skupštini Srbije, gde je u toku rasprava u načelu o rebalansu budžeta za 2019.godinu, kazao da se, kada je reč o reformi Poreske uprave, očekuje uvođenje e-fakture, koja će biti obavezna od 2022.godine, kao i fiskalizacija.

-Reforma Poreske uprave mora da prati reforma celokupne državne administracije. Imali su domaći zadatak od MMF-a da smanje broj filijala sa 178 na 37. Uradili su ogroman posao i želim da im čestitam - rekao je Mali.

On je tokom skupštinske rasprave kazao i da se ekonomska situacija u Srbiji promenila - ranije je imala visok javni dug, deficit, negativne stope rasta, nije bilo investicija, a danas dominiraju drugačije teme - govori se o suficitu, stopama rasta ekonomije, stabilizovan je javni dug, smanjena stopa nezaposlenosti…

- Vreme fiskalne konsolidacije je prošlo i najteže mere su iza nas, sada treba da budemo sposobni da suficit iskoristimo na najbolji način. Sa merama koje preduzimamo, naša privreda mnogo više raste - istakao je ministar.

-To govori o opredeljenju vlade da ostvarimo veće stope rasta, a to je jedini dugoročno održiv način upravljanja fiskalnim rezultatom i politikom i u obezbeđivanju visoke stope rasta. Borimo se i nastojimo da stope rasta budu i pet, šsest, sedam odsto - poručio je Mali.

Dodao je da je rebalansom buddzeta napravljena ravnoteža između javnih investicija i povećanja plata, kao i jednokratne pomoći penzionerima.

Jedan deo usmeren je ka povećanju plata i penzija, a 26 milijardi opredeljeno je za ulaganje u nove autoputeve i Kancelariju za upravljanje javnim ulaganjima.

-Javne investicije doprineće dodatnom rastu BDP-a. Već razmišljamo i pravimo planove, a do kraja meseca imaćemo pregled kako da uložimo preko 12 milijardi evra kroz nacionalni investicioni program u naredne četiri godine koji treba dodatno da stimuliše naš privredni rast - istakao je Mali.

On je podsetio da izvoz takođe beleži zdrave stope rasta.

-Rast ne možete da ostvarite jednom merom, već nizom manjih mera koje moraju biti dovoljno stimulativne da omoguće rast na održiv način - poručio je ministar finansija i dodao da rast mora biti održiv i kontinuiran.

Odgovarajući na pitanja poslanika koja su se odnosila na to zašto nema više domaćih ulaganja, on je rekao da domaće firme ne sprečava ništa da investiraju.

-Kada bilo koji investitor donese odluku da otvori fabriku i zapošljava radnike, tako podstiče rast privrede, a veoma smo uspešni u tome i cilj je da ih zadržimo da ostanu ovde i budu još bolji kako bi dalje podigli nivo svojih aktivnosti - rekao je Mali.

Ističe i da je došlo do promene tržisnog ambijenta, da je povećan kreditni rejting zemlje, monetarna politika je stabilna, a fiskalna politika predvidiva.

-Takođe, imamo i niže troškove sredstava koje firme mogu da uzimaju kako bi investirale u proizvodnju. To je takođe važan faktor da donesu odluku da investiraju - podvukao je ministar Mali.

Takođe je dodao da se deo zarađenog novca vraća kao subvencija preduzećima.

Mali je kazao da je u razgovoru s privrednicima mogao da čuje da oni danas ne razmisljaju o kursnim razlikama, kao ranije, jer je kurs sada stabilan. Istakao je da su se troškovi zaduživanja preduzeća smanjili i da mogu više da investitaju i zapošljavaju.

#Ekonomija

#Siniša Mali

'