AKTUELNO

Ministar finansija Siniša Mali istakao je danas da se javni dug Srbije konstantno smanjuje i da je na kraju avgusta iznosio 51,9 odsto, ukazujući da je pre samo nekoliko godina bio na nivou od 70 odsto BDP-a.

Prema rečima Siniše Malog, zahvaljući dobrim fiskalnim rezultatima, javni dug je sada na nivou od oko 50 odsto.

- Troškovi zaduživanja su sve niži. Prosečna ponderisana kamatna stopa na ukupni portfolio duga je danas 3,4 odsto, a 2016. godine je bila 4,5 odsto. To dovoljno govori da smo vratili poverenje u našu zemlju i to za samo par godina, koliko je trajala fiskalna konsolidacija - rekao je Mali u Skupštini Srbije, gde poslanici raspravljaju o rebalansu budžeta za 2019. godinu.

On je istakao da je dobre rezultate potvrdila jedna od tri najveće rejting agencije na svetu "Fitć ratings" koja je, kaže, prošle sedmice povećala kreditni rejting naše zemlje sa "BB" na "BB+".

Kako je ocenio, to je još jedna potvrda uspešnih reformi koje se sprovode u Srbiji.

- Samo nekoliko nedelja pre toga, i rejting agencija Mudis je popravila izgled za povećanje rejtinga sa stabilnog na pozitivan. Prvu ocenu rejtinga Mudis je Srbiji dodelio 2013.godine. To dovoljno govori o rezultatima i nemaru prethodne vlasti - rekao je Mali.

Mali je dodao i da je agencija S&P popravila izgled za povećanje rejtinga u decembru prošle godine sa stabilnog na pozitivni, a do kraja godine možemo očekivati i dodatni napredak u ocenjivanju od strane ove agencije.

On je podsetio da je ta agencija snizila rejting Srbije 2012. godine na "BB-". Mali je zaključio da danas nijedna agencija više ne snižava rejting Srbiji, odnosno da "svake godine dobijemo lepu vest od njih".

#Siniša Mali

'