AKTUELNO

Cene nafte su se danas oporavile nakon vesti o opadanju proizvodnje u zemljama najvećim svetskim proizvođačima "crnog zlata" tokom trećeg tromesečja.

Severnomorska nafta "brent" je poskupela za 67 centi na 59,92 dolara za barel, a američka "laka" nafta WTI za 50 centi na 54,57 dolara za barel, prenosi agencija Rojters.

Cene nafte će verovatno ostati stabilne, pri čemu će prosečna cena "brenta" iznositi 65,19 dolara po barelu u 2019. godini, a cena WTI nafte 57,96 dolara, procenjuju analitičari koji su učestvovali u Rojtersovoj anketi.

Proizvodnja unutar Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) pala je u septembru na najniži nivo u osam godina, tačnije na 28,9 miliona barela dnevno.

To je za 750.000 barela dnevno manje u odnosu na podatak iz avgusta i najnižni mesečni podatak od 2011. godine, pokazalo je istraživanje Rojtersa.

Proizvodnja u SAD i Rusiji, dva najveća svetska proizvođača nafte, takođe je smanjena, budući da je u septembru registrovan pad proizvodnje u Rusiji, a u julu pad proizvodnje u SAD.

#nafta

'