AKTUELNO

Guverner NBS Jorgovanka Tabaković danas je povodom podizanja kreditnog rejtinga Srbije izjavila da to znači de se uvodimo u red zemalja koje su uređene i u kojima se odgovorno vodi ekonomska politika i drži do svoje stabilnosti.

- Ovo je nagrada, priznanje, a ne orden, odnosno priznanje za već urađeno i potreba da stabilnost očuvamo - rekla je Tabaković povodom povećanja kreditnog rejtinga Srbije sa "BB" na "BB+" od strane rejting agencije "Fič".

Ona je istakla da je onog trenutka kada je dobila tu vest pomislila da je za nju kao guvernera mera uspeha to kad građanin zna da treba da plati ratu kredita, a ne brine kolika je rata i da ne brine da će mu kurs poremetiti planove.

Podsetila je na to da su za godinu dana uspeli da snize inflaciju (2013.), što je bilo teško, ali da sada imamo stabilnu i nisku inflaciju i stabilan kurs.

- Onda je predsednik Aleksandar Vučić sav svoj politički kapital i račun koji građanima želi da priloži stavio u službu razvoja zemlje - istakla je Tabaković.

Foto: TV Pink Printscreen

Ona je istakla makroekonomsku stabilnost koja podrzumeva da država ima i višak, fiskalni suficit, da se vodi računa o naplati poreza.

- To što se više zaradi, to se ulaže u jeftinije kredite da se zamene stari koji su bili skupi i u infrastrukturne projekte - rekla je Tabaković napominjući i da se kreditni rejting Srbije meri prvi put od 2004. godine.

Ona je istakla i da je Srbija školski primer kako saveti MMF-a i odgovorno ponašanje mogu da dovedu do rasta i štednje.

Tabaković je naglasila i da se rast plata i penzija ne gleda kao trošak, već kao investitranje u rast, jer domaća tražnja jeste nešto što će nas zaštiti od usporavanja u svetskoj privredi.

Guverner je naglasila i da s enalazimo u investicionom ciklusu, koji treba da bude podstaknut investicijama i domaćom tražnjom, a da je cilj da građani kroz platu osete da su nagrađeni i da im se poboljša životni standard.

#Jorgovanka Tabaković

'