AKTUELNO

Predsednik Privredne komosre Srbije smatra da je ideja predsednika Aleksandra Vučića o ukidanju trgovinskih barijera između Srbije, Severne Makedonije i Albanije mora da se realizuje u što kraćem roku i očekuje da tu poruku sa najavljeno zajedničkog sastanka pošalju zajedno predsednik Vučić i premijeri Zoran Zaev i Edi Rama.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež kaže da nije lako sprovesti u delo ideju jedinstvenog tržišta, budući da ona podrazumeva pokretanje niza kompleksnih mera.

Jedinstveno tržište, kako ocenjuje, jeste dobra stvar budući da se onda takvo tržište ne podrazumeva samo našu ekonomiju od šest miliona ljudi, već ekonomiju drugih zemalja Zapadnog Balkana, koje bi sve zajedno imale oko 18 miliona ljudi.

- Velika je to razlika – ocenjuje Čadež. Kada je reč o politički motivisanom jednostranom potezu Prištine, koja je u novembru prošle godine uvela takse na robu iz centralne Srbije, Čadež kaže da ovakva odluka utiče na našu privredu, ali i na kompanije koje posluju na teritoriji Kosova.

Foto: TV Pink Printscreen

- Uvođenjem političkih taksi oni koji su ih uveli nanose štetu i svojim kompanijama jer njihov proizvod više ne može biti konkurentan. Mislim da regionalna saradnja može da ostvari ciljeve koje treba tek kada zaista sednemo i rešimo problem Kosova – kaže Čadež. Ističe da najavljeni sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića, albanskog premijera Edija Rame i premijera Severne Makedonije Zorana Zaeva može dovesti do novog dogovora svih u regionu, a pre svega dogovora Srba i Albanaca, iako sastanak ima ekonomski okvir.

Ekonomska integracija se, kaže, tiče svih šest privreda zapadnog Balkana.

Dodaje da je važno da počnemo da razgovaramo, a kada je reč o bloku, uklanjanju trgovinskih barijera, između Albanije, Makedonije i Srbije, Čadež kaže da ove tri zemlje mogu da stvore jedan priličan politički pritisak i da pođalju poruku drugim partnerima Zapadnog Balkana.

- Ove stvari jesu važne i politika ne ide protiv njih. Ono što ja vidim kao ekonomski problem jesu takse Prištine na srpsku robu i nadam se da će se stvari promeniti nakon izbora na Kosovu – kaže Čadež za Pink.

Ceo razgovor sa gostima "Novog jutra" pogledajte u nastavku:

#Marko Čadež

#Novo jutro

'