AKTUELNO

Narodna banka Srbije (NBS) će u subotu, 5. oktobra obeležiti manifestaciju "Dani evropske baštine 2019", čiji je slogan "Umetnost i zabava – Nasledje u fokusu", najavljeno je danas.

Kao i prethodnih godina, NBS se pridružila brojnim kulturnim i javnim institucijama kako bi javnosti pokazala deo svog kulturnog nasledja i ponovo ukazala na ljude koji su svojim delima i velikodušnošću doprineli bogatstvu, raznolikosti i kulturnom identitetu Beograda i Srbije, navodi se u saopštenju centralne banke.

NBS je podsetila da je 2019. godina njenih jubileja - 135 godina od 2. jula 1884. kada je zvanično počela da radi Privilegovana narodna banka Kraljevine Srbije. Proteklo je i 90 godina od osnivanja Zavoda za izradu novčanica i kovanog novca – Topčider, kao i 15 godina od osnivanja Centra za posetioce, jedinstvenog Muzeja novca – mesta za susrete generacija školske omladine i gradjana.

Posetioci NBS će imati mogućnost da u izložbenom prostoru razgledaju stalnu postavku "Novac na tlu Srbije" i tematske izložbe "Kovani novac Srbije" i "Falsifikati", propraćene pričom i zanimljivim istorijskim detaljima o novcu kao specifičnom vidu kulturne baštine.

Pri obilasku Svečanog hola, uz stručno vodjenje, posetioci će moći da razgledaju i uživaju u autentičnom ambijentu za koji je arhitekta Konstantin Jovanović, pored projekta za izgradnju zgrade, izradio i nacrte za oslikavanje zidova i bogatu unutrašnju dekoraciju, a zidove oslikali vajar i slikar Paško Vučetić i njegov djak Moša Pijade.

U okviru manifestacije u izložbenom prostoru NBS na Slaviji od 18. septembra do 2. oktobra, radnim danima, biće predstavljena medjunarodna izložba slika "Svet u oku žene – žena u oku umetnika", čiji je kustos istoričar umetnosti Mirjana Savić.

Radnim danima izložbeni prostor u zgradi NBS u Ulici kralja Petra 12, otvoren je za javnost od 10 do sati.

#Narodna Banka Srbije

'