AKTUELNO

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić izjavio je danas da će se rast cena sirove nafte na svetskim tržištima posle napada na saudijsku naftnu kompaniju Aramko neznatno odraziti u čitavom svetu, pa i u Srbiji, ali je poručio da je energetska situacija u zemlji stabilna.

- Pre napada cena nafte je bila 62 dolara za barel, a sada je 63, 63,5 što nije dramatično.Treba, međutim, ozbiljno shvatiti situaciju i učiniti sve da nas u narednom periodu nijedan politički sukob ili nestabilnost u nekom regionu ne dovede do toga da se energetski resursi dovode u pitanje, jer to naše energetski zavisno društvo ne može da podnese - istakao je Antić za Pink.

On je građanima Srbije poručio da je energetska situacija u Srbiji apsolutno stabilna, da su u toku ozbiljne pripreme za narednu zimsku sezonu i da će sve biti u najboljem redu.

Govoreći o početku izgradnje deonice Turskog toka kroz Bugarsku, koji je kasnio zbog nesporazuma oko izvođača radov u toj zemlji, Antić je naglasio da je za Srbiju najvažnije to što se deonica kroz našu zemlju gradi u potpunosti u skladu sa dinamikom i izrazio uverenje da će linijski deo gasovoda, bez kompresorskih stanica koje su predviđene za narednu godinu, biti završen do kraja godine.

Antić je podsetio i na veliki projekat kompanije Zi Đing, strateškog partnera Srbije za RTB Bor, koja se sporazumom potpisanim tokom posete srpske delegacije Kini obavezala da će do 2021. godine otvoriti rudnik Čukaru, gde je pronađena velika količina bakra i zlata.

- Reč je o depozitu bakra i zlata svetske klase koje kao takvo predstavljano na njavećim svetskim rudarskim manifestacijama i kompanija Zi Đing je čvrsto rešena da taj projekat razvije do kraja u najkraćoj dinamici - rekao je ministar i podsetio da je reč o investiciji vrednoj 474 miliona dolara.

On je najavio da će, posle otvaranja vetroparka u Kovačici, naredne nedelje biti otvoren i vetropark kod Vršca sa 68 megavata, a da se sredinom oktobra očekuje otvranje najvećeg vetroparka Čibuk sa 158 megavata, kao deo energetskog potencijala Srbije.

- Mi u poslednjih nekoliko godina činimo ogromne napore da popravimo naš energetsi miks, ne samo zbog potrebe da ispunimo deo naše agende u vezi sa borbom protiv klimatskih promena i zbog povećanja učešća obnovljivih izvora energije, već zato što duboko verujemo da je to značajno za budućnost Srbije, našu decu i njihovu decu - istakao je Antić.

#Aleksandar Antić

'