AKTUELNO

Ministar privrede Goran Knežević potpisao je danas u Novom Sadu, sa menadžmentom kompanije „Barry Callebaut“, ugovor o sredstvima podsticaja za investiciju ovog vodećeg svetskog proizvođača visokokvalitetne čokolade i proizvoda od kakaoa, koji u tom gradu planira da uloži 50 miliona evra i zaposli 100 ljudi.

Knežević je poručio da dolazak ovako moćne firme predstavlja još jednu potvrdu da je Srbija dobro mesto za ulaganje.

- O tome govore svi rezultati koje postižemo u ekonomiji. Ove godine očekujemo više od četiri milijarde evra direktnih stranih investicija, rast bruto društvenog proizvoda između 3,5 i četiri odsto, koji će pratiti pad stope nezaposlenosti na ispod 10 odsto - rekao je Knežević.

On je naveo da su ekonomski rezultati dobri i da će ih pratiti povećanje plata i penzija već od novembra.

- Očekujem da će to sve zajedno uticati na povećanje životnog standarda građana - naglasio je ministar.

Foto: Ministarstvo Privrede

Gradonačelnik Miloš Vučević je rekao da je ova investicija velika stvar za Novi Sad.

- Zahvaljujući podršci Vlade i predsednika Republike, nastavljamo investicioni ciklus, dobijamo nove pogone, otvaraju se nova radna mesta. Međutim, ovde nije reč o masovnom zapošljavanju, već o kapitalno-intenzivnoj investiciji izvoznog karaktera - istakao je on. Novi Sad je, dodao je, dobio firmu koja ima svetski premijum brend.

- Ponosan sam što su odabrali Srbiju i naš grad kao lokaciju gde će investirati - rekao je Vučević.

Generalni menadžer „Barry Callebaut“ za jugoistočnu Evropu Stojan Kemera istakao je da je Novi Sad pokazao izuzetan nivo profesionalizma i razumevanja potreba te kompanije.

- Od danas ulazimo u sledeću fazu investicije i narednih meseci može se očekivati početak građevinskih radova. Srbija je u nama dobila sjajnog partnera za razvoj prehrambene industrije - rekao je Kemera.

Istovremeno je, u prisustvu gradonačelnika Miloša Vučevića, potpisan i ugovor o otuđivanju građevinskog zemljišta u javnoj svojini.

Potpisnici oba ugovora su, pored ministra Kneževića i direktor Republičke direkcije za imovinu Jovan Vorkapić, finansijski direktor „Barry Callebaut“ za zemlje EMEA Darko Šuman, generalni menadžer „Barry Callebaut“ za jugoistočnu Evropu Stojan Kemera i ovlašćeni advokat za „Barry Callebaut Nederland b.v.ˮ Borislav Vićentić.

Foto: Ministarstvo Privrede

Kompanija se opredelila da izgradi najmoderniju fabriku u Novom Sadu, a planirani kapacitet je oko 100.000 tona industrijske čokolade. Takođe, planirana je i izgradnja Inovacionog centra za istraživanje i razvoj na tržištu Srbije.

„Barry Callebaut Group“ puterom i pastom, kao i drugim sirovinama, snabdeva neke od najvećih konditora, poput Nestlea, Mondeleza. Njihove sirovine stižu čak do četvrtine svetske proizvodnje koja u sastavu ima kakovac ili čokoladu.

U svom poslovanju koriste najnovije tehnologije, plasiraju proizvode u 140 zemalja, a u više od 30 zemalja zapošljavaju oko 11.500 ljudi. Grupacija je nastala spajanjem belgijske (Callebaut) i francuske kompanije (Cacao Barry) 1996. godine, a sedište je u Cirihu.

#Goran Knežević

#Miloš Vučevič

'