AKTUELNO

Bruto i neto devizne rezerve Narodne banke Srbije su tokom avgusta nastavile da rastu, da bi na kraju meseca dostigle novi najviši nivo od 2000. godine, od kada se na ovaj način prate podaci, saopštila je danas NBS.

Neto devizne rezerve su na kraju avgusta iznosile 11,06 milijardi evra, što je za 267 miliona evra više u odnosu na kraj prethodnog meseca.

Bruto devizne rezerve su na kraju avgusta iznosile 13,09 milijardi evra, što je za 341,4 miliona evra više u odnosu na jul.

Bruto devizne rezerve su u odnosu na kraj avgusta 2018. godine povećane za 1,77 milijardi evra i to u periodu kada se država neto razdužila po osnovu deviznih kredita i deviznih hartija od vrednosti za 1,76 milijardi evra, ističu iz centralne banke.

Devizne rezerve su povećavane i po osnovu drugih faktora i to u najvećoj meri po osnovu intervencija NBS na domaćem deviznom tržištu neto kupovinom deviza u iznosu od 1,68 milijardi evra, što je najzdraviji način povećanja rezervi.

Deviznim rezervama na ovom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 190 odsto i šest meseci uvoza robe i usluga, što je dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.

Rast bruto deviznih rezervi NBS nastavljen je u ambijentu u kojem je država dodatno smanjila svoje devizne obaveze (neto 142,4 miliona evra) po osnovu deviznih kredita i hartija od vrednosti, što je doprinelo daljem smanjenju javnog duga i poboljšanju njegove valutne strukture.

Povećanje bruto deviznih rezervi u avgustu u najvećoj meri je rezultat neto priliva po osnovu intervencija NBS na međubankarskom deviznom tržištu kupovinom deviza (150 miliona evra).

Prilivi po osnovu efikasnog upravljanja deviznim rezervama, donacija, devizne obavezne rezerve usled uobičajenih aktivnosti banaka i drugim osnovima (u ukupnom neto iznosu od 201,1 milion evra) bili su više nego dovoljni da nadomeste jedinu kategoriju na strani odliva - po osnovu pomenutog neto razduženja države po deviznim kreditima i hartijama od vrednosti (142,4 miliona evra).

Na povećanje deviznih rezervi u avgustu uticao je i pozitivan efekat tržišnih faktora u neto iznosu od 132,7 miliona evra.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u avgustu iznosio je 619,1 milion evra i bio je za 217,4 miliona evra veći nego u prethodnom mesecu.

U prvih osam meseci ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 3,8 milijardi evra.

Posmatrano na nivou meseca, vrednost dinara je gotovo nepromenjena u odnosu na evro, pri čemu su se povremeno tokom meseca javljali i aprecijacijski i deprecijacijski pritisci, što je uslovilo intervencije NBS i kupovinom i prodajom deviza tokom avgusta.

NBS je u avgustu neto kupila 105 miliona evra (kupila 165 miliona evra i prodala 60 miliona evra), u cilju ublažavanja prekomernih kratkoročnih oscilacija kursa.

U prvih osam meseci ove godine zabeležena je nominalna aprecijacija dinara u odnosu na evro od 0,4 odsto, a NBS je u neto iznosu kupila 1,7 milijardi evra (kupila 1,8 milijardi evra i prodala 190 miliona evra).

#Narodna Banka Srbije

'