AKTUELNO

Kompanija „Dunav osiguranje“ je na Šumadijskom sajmu poljoprivrede u Kragujevcu, osim na štandu Kompanije, ponudu usluga osiguranja predstavila i na devetoj radionici koja je održana u Kongresnom centru Sajma.

O značaju osiguranja i zaštiti poljoprivredne proizvodnje na radionici je govorio Miloš Milosavljević, direktor Glavne filijale „Dunav osiguranja“ u Kragujevcu.

Iskustva u osiguranja i značaju s aspekta opština s učesnicima radionice podelili su Jelena Obradović, zamenica predsednika opštine Knić,Miladin Milić, zamenik predsednika opštine Rača i Goran Đaković, predsednik Udruženja novinara koji prate poljoprivredu.

Foto: Promo/Dunav Osiguranje

- U Srbiji je registrovano više od 630.000 poljoprivrednih gazdinstava, a osigurava se oko 12 odtso korišćene polјoprivredne površine. Razlozi nedovoljnog nivoa osiguranja poljoprivredne proizvodnje jesu nedovoljna informisanost, kao i nemogućnost poljoprivrednika da procene prednost osiguranja useva i plodova. To su bili neki od razloga zbog kojih je Kompanija pre osam godina započela realizuaciju edukativnih radionica koje se tematski bave osiguranjem polјoprivredne proizvodnje u Srbiji. Rezultati projekta i ne bi bili toliko vidljivi da i nadležno Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede strateškim potezima, koji se pre svega odnose na povećanje subvencija, tj. učešće u premiji osiguranja, sa 40 na 70 odsto za registrovana poljoprivredna gazdinstva na području Šumadijskog okruga. Ova mera dala je značajan impuls našim naporima -pojasnio je na početku izlaganja Miloš Milosavljević, direktor Glavne filijale "Dunav osiguranja“ u Kragujevcu.

- Svi napori koje činimo da povećamo osigurane površine pod poljoprivrednim kulturama i stoke daju efekte. Kompanija „Dunav“ u 2018. godini u segmentu osiguranja useva beleži tržišno učešće od 37,54 odsto, dok jer učešće Kompanije na tržištu osiguranja životinja – 27,63 odsto. Ažurnost u rešavanju šteta je 96,67 odsto. Visina premije u prvih šest meseci ove godine dostigla iznos viši od 1,1 milijarde dinara, na nivou Kompanije, dok Glavna filijala „Dunav osiguranja“ Kragujevac u prvih šest meseci ove godine beleži trend rasta premije osiguranja više od 60 odsto u odnosu na isti perod lane. Povećanje broja osiguranih površina i grla pruža mogućnost u budućem periodu i za smanjenje visine premije - zaključio je Miloš Milosavljević.

Zamenica predsednika opštine Knić Jelena Obradović rekla je da ta opština i Kompanija "Dunav" sarađuju na polju osiguranja zaposlenih, dece u školama, ali da je cilj da u narednom periodu poboljšaju program osiguranja u poljoprivredi.

Foto: Promo/Dunav Osiguranje

- Knić je poljoprivredna opština. Većinsko stanovništvo bavi se poljoprivredom i bitno nam je da programe osiguranja poljoprivrednih proizvoda sprovedemo kod nas. U junu je 1.200 hektara plodne zemlje bilo pod vodom - ističe Obradović i pojašnjava da je četvrtina opštinskog budžeta namenjena upravo poljoprivredi i prevenciji od šteta.

Zamenik predsednika opštine Rača Miladin Milić istakao je daje ta opština u prethodne dve godine prepoznala mogućnost opstanka mladih na selu kroz mere subvencionisanja poljoprivrede i ističe:

- Opština je uz pomoć nadležnog Ministarstva uložila 45 miliona dinara u razvoj pčelarstva i voćarstva, ali uz uslov poljoprivrednicima da zasadi voća budu adekvatno uređeni i osigurani u prve tri godine, kako bi podstakli ozbiljnu proizvodnju. Osiguranje je jedini način da zaštite poljoprivredne proizvode i na tome ćemo raditi i u narednom periodu - rekao je Milić.

Osiguranici zahvaljujući svim ovim aktivnostima sve više prepoznaju značaj osiguranja. Tome, nažalost, značajno doprinose i klimatske promene, ali i štete koje su one donele poljoprivrednim proizvođačima.

Poljoprivrednik Aleksandar Glišić iz sela Šume kod Topole kaže da je ove godine prvi put osigurao svoje imanje kod Kompanije "Dunav" i da mu se to osiguranje isplatilo, s obzirom na to da je nedavno pretrpeo štetu.

- Kompanija je uradila dobru procenu i blagovremeno isplatila štetu. Preporučio bih svima da koriste usluge "Dunav osiguranja", jer je to veliko olakšanje kada se desi nesreća - rekao je Glišić.

Proces edukacije svakako nije brz, ali je svaki novi regrutovani osiguranik uspeh.

Foto: Promo/Dunav Osiguranje

Mladi poljoprivrednik iz Knića Marko Brković slušao je predavanje o osiguranju i zainteresovala ga je ponuda Kompanije "Dunav“ o osiguranju životinja, jer se, kako kaže, njegova porodica bavi proizvodnjom jaja.

- Osiguranje bi mnogo značilo mojoj porodici i osiguralo naš biznis - rekao je Brković.

#Dunav

'