AKTUELNO

Državni sekretar Ministarstva privrede Milun Trivunac pozvao je danas investitore u Sjamenu u Kini, da se bliže upoznaju sa potencijalima koje Srbija pruža, navodeći da je naša zemlja postala ključna lokacija za investiranje u Evropi, saopštilo je Ministarstvo privrede.

- Srbija je ubrzanim tempom u poslednjih nekoliko godina sprovela značajne reforme, što je doprinelo stvaranju atraktivnog privrednog ambijenta - rekao je Trivunac na konferenciji uoči otvaranja 22. Kineskog međunarodnog sajma investicija i trgovine i Investicionog kongresa u okviru inicijative "Pojas i put".

On je podsetio da je za Srbiju prošla godina bila rekordna po prilivu direktnih stranih investicija, sa ukupnim prilivom od oko 3,5 milijardi evra, a što je više nego što su ostvarile sve zemlje Zapadnog Balkana zajedno, navodi se u saopštenju.

Foto: Tanjug/RADE PRELIC/

Prema njegovim rečima, dobar trend se nastavlja, a već u prvoj polovini ove godine, priliv je iznosio oko dve milijarde evra.

- Uveren sam da će kineske kompanije koje već posluju u Srbiji, a koje učestvuju na ovom sajmu, poput Ziđina, Hbisa, Linglonga, CRBC, svojim kineskim partnerima preneti dobra iskustva iz Srbije - rekao je Trivunac, koji će u narednim danima održati niz sastanaka sa kineskim investitorima i zvaničnicima.

Foto: Tanjug/RADE PRELIC/

Kineski međunarodni sajam investicija i trgovine, CIFIT 2019, održava se od 8. do 11. septembra, a reč je o najvećem investicionom i trgovinskom sajmu u Kini i jednom od najvećih na svetu. Koliki je značaj ovog sajma za Srbiju, najbolje govori prošlogodišnja statistika, kada je bilo više od 120.000 posetilaca i 8.000 učesnika. Državno privredna delegacija naše zemlje broji više od 120 članova, od čega više od 20 kompanija.

#Kina

#privreda

#sajam

'