AKTUELNO

Predsednik Aleksandar Vučić predstavio je pre nekoliko nedelja strukturu investicionog plana za naredni period, za koji će, kako je rekao, biti izdvojeno 10, a možda čak i 12 milijardi evra, koje će biti uložene u komunalnu, saobraćajnu, energetsku, digitalnu infrastrukturu, kao i za podsticanje nataliteta, izgradnju stanova za mlade, ali i turizam.

Marko Blagojević iz Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, na pitanje odakle novac za taj program, objasnio je u emisiji "Pravac" da se novac za infrastrukturne radove retko kad finansira iz jednog izvora.

-Najčešće se kombinuje više izvora. To budu i zajmovi, i budžetska sredstva i donacije - rekao je Blagojević.

Foto: TvPink Printscreen

Kako objašnjava, nedavno je potpisan ugovor sa Investicionom bankom za kredit u iznosu od 40 miliona evra za ulaganja u sisteme za vodosnabdevanja.

-Taj kredit prati i donacija u iznosu od 10 miliona evra koju je, takođe, za potrebe investicije obezbedila Investiciona banka, a deo sredstava smo mi u obavezi da obezbedimo sa treće strane - kaže on.

-Dakle, najčešće se kombinuju izvori, jer je veliki novac u pitanju – objašnjava on, i dodaje da neće biti povećanja poreza, ali da misli da treba da bude novog zaduživanja.

-Imamo idealnu priliku kada ima pregršt novca na međunarodnom tržištu i kada je on jeftiniji nego što je ikada bio – kaže Blagojević.

Foto: TvPink Printscreen

Kako smatra, pozicija Srbije danas, ugled Srbije danas u očima međunarodnih finansijskih institucija je takav da nam oni i kada su kamate u pitanju izlaze u susret i kada je obim novca u pitanju, ali i kada su finansijski uslovi u pitanju.

- Evropska investiciona banka nam je dala zajam sa kamatom od 1,5 posto, ali taj zajam prati i donacija koju je ista ta banka obezbedila u iznosu od 10 miliona evra. znači, 20 odsto celog projekta čine bespovratna sredstva, Razvojna banka saveta Evrope nam daje kredit od 200 miliona evra sa kamatom od 0 odsto - ispričao je Blagojević i zaključio da se radi o uslovima na finansijskom tržištu ali i o tome kako međunarodne institucije gledaju na Srbiju kao partnera u realizaciji velikih infrastrukturnih projekata.

#Marko Blagojević

'