AKTUELNO

Ponuda stanova i kuća u Srbiji poslednjih godinu dana znatno je manja. Iz prometa su proterani nelegalni kvadrati koji su činili veliki deo tržišta. Njihov put do legalnih tokova traje već dve decenije, ali mu se kraj još ne nazire.

U međuvremenu, prodaju se samo oni sa urednim dozvolama, ali su, zbog opadanja ponude, skuplji za najmanje deset odsto.

Izmenama Zakona o izgradnji država je zabranila prodaju bespravnih kvadrata. Iz prometa su izašli 6. novembra prošle godine.

- Ova mera se brzo osetila na tržištu - kaže Peđa Dević iz agencije "Beoagent". - Bespravno sazidane kuće i zgrade su činile dobar deo tržišta. Ljudi su mogli za 25.000 do 30.000 evra da dođu do stana. Notari više ove ugovore ne smeju da overavaju i oni se zato ne kupuju, niti prodaju. Ponuda je pala, a cene su skočile tokom poslednje godine. U Beogradu su cene stanova porasle za deset odsto.

I u novosadskoj agenciji "Haus nekretnine" kažu da je cena kvadrata poslednjih meseci skočila.

- Zabranjen je promet nelegalnih stanova, a s druge strane krediti banaka su povoljniji nego ikad, tako da je potražnja velika - objašnjavaju u ovoj agenciji. - Najviše stanova bez adekvatnih papira ima na Novoj detelinari, ali i u svim ostalim delovima grada ima takvih objekata. Stari stanovi u Novom naselju se mogu naći i za 700 do 900 evra po kvadratu, dok su u novogradnji i više od 1.600 evra. Prihvatljivije cene su u novom delu Telepa, gde za kvadrat traže od 1.100 do 1.200 evra, a tamo su uglavnom objekti građeni uz dozvolu.

U agencijama kažu da su vlasnici nelegalnih nekretnina zainteresovani za ozakonjenje. Nekima je problem što nemaju novca, bez obzira na to što taj postupak nije skup.

- Mnogi, međutim, imaju problem i zbog toga što investitori nisu završili posao do kraja ili, jednostavno, nisu zainteresovani za ozakonjenje. Gužva je i u katastru i taj postupak ide dosta sporo - dodaju u "Haus nekretninama".

Notari već gotovo deset meseci ne smeju da odobre i overe kupoprodajni ugovor ukoliko je predmet bespravno sagrađen objekat. Zahteva, međutim, i dalje ima.

- Veliki broj građana želi da proda ili kupi bespravni objekat - čuli smo u jednoj javno - beležničkoj kancelariji. - Svakog dana zovu i raspituju se da li je to moguće. Primimo najmanje deset takvih poziva svakog dana.

OZAKONJENJE

Zakon o ozakonjenju je stupio na snagu 27. novembra 2015. godine, a njegove izmene i dopune 6. novembra 2018. godine. Za gotovo četiri godine od njegovog sprovođenja doneto je oko 250.000 rešenja o ozakonjenju. S obzirom na to da je popisano više od dva miliona objekata koji su izgrađeni bez dozvole, jasno je da ima još mnogo posla i da postupak nije daleko odmakao od početka.

#Cena

#Stanovi

'