AKTUELNO

Stanove pod povoljnim uslovima, pored pripadnika vojske, policije i bezbednosnih službi, moći će da kupe borci, porodice palih boraca, ratni vojni invalidi i mirnodopski vojni invalidi.

Pred poslanicima su izmene i dopune Zakona o posebnim uslovima za realizacijuprojekta izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti. One predviđaju da se krug onih koji stiču pravo na jeftinije kvadrate - proširi.

Ukoliko poslanici daju "zeleno svetlo", kada se budu prodavali povoljni kvadrati u prestonici, prednost će imati pripadnici snaga bezbednosti koji u glavnom gradu već imaju prebivalište.

- Radovi na izgradnji stanova za snage bezbednosti u četiri grada se već realizuju,priprema se početak radova u još dva grada, a plan je da u prvoj fazi izgradimo 8.022 stana - istakla je u utorak Zorana Mihajlović, ministarka građevine. - Izmene zakona donosimo jer smo zaključili da je neophodno da se proširi krug lica na koje se zakon odnosi. Takođe, s obzirom na to da bi mnogi želeli da kupuju stanove na teritoriji Beograda, izmenama zakona uredićemo da prioritetza kupovinu stanova u Beogradu imaju oni koji su prijavljeni da žive u Beogradu.

Dosad je počela gradnja oko 1.530 stanova. U Vranju se gradi 186 stanova, u Nišu 190, u Kraljevu 200 stanova, u Kragujevcu 216. U Novom Sadu će se graditi 548 stanova, a u Sremskoj Mitrovici 190. Vrednost projekta sa kompletnom infrastrukturom iznosi oko 325 miliona evra. Cene ovih stanova, ne uključujući PDV, iznosiće 400 evra u Vranju i Kraljevu, u Nišu 450 evra, u Kragujevcu i Sremskoj Mitrovici 430 evra, u Novom Sadu i Beogradu 500 evra.

PRIPADNICI SNAGA

Borac u smislu ovog zakona je državljanin Srbije koji je kao pripadnik oružanih snaga SFRJ vršio dužnosti u oružanim akcijama radi odbrane suvereniteta SFRJ od 17. avgusta 1990. do 24. aprila 1992. Za pripadnike snaga SFRJ stacionirane na teritoriji BiH, granica je 19. maj 1992. Borac je pripadnik oružanih snaga SRJ, DZ Srbije i Crne Gore i Srbije, koji je vršio dužnosti u oružanoj akciji za vreme mira posle 27. aprila 1992. Kao i vojnici koji su vršili dužnosti od 24. marta 1999. do 26. juna 1999. godine.

KVADRATURE

Bezbednjaci će moći da kupe stanove od 32 do najviše 92 kvadrata. Predviđene su gradnje garsonjera, jednosobnih do 36, jednoiposobnih do 46, dvosobnih do 54, dvoiposobnih do 62, trosobnih do 70, troiposobnih do 83 i četvorosobnih do 92 kvadrata.

#Stanovi

'