AKTUELNO

Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je danas da je dinarska štednja od početka godine povećana za 40 odsto i u julu je premašila 70 milijardi dinara.

Devizna štednja takođe beleži rast, iako nešto umereniji, i u junu je iznosila 10,4 milijarde evra.

Međugodišnja inflacija je u junu iznosila 1,5 odsto, pri čemu je više od pet godina inflacija niska i stabilna.

U proteklih nekoliko godina obezbeđena je i uspešno se održava i relativna stabilnost deviznog kursa, čemu su u velikoj meri doprinele adekvatne i blagovremene aktivnosti Narodne banke.

Od početka godine dinar je nominalno ojačao prema evru za 0,4 odsto, a NBS je sa ciljem ublažavanja prekomernih kratkoročnih oscilacija kursa dinara neto kupila 1,54 milijarde evra.

Krajem juna je zabeležen rast bruto i neto deviznih rezervi na najviši nivo od 2000. godine, od kada se prate podaci, navodi se u saopštenju.

Smanjeno je učešće problematičnih kredita u ukupnim kreditima na najniži nivo, pa su u maju iznbosili 5,4 odsto, a dodatno je ojačana finansijska stabilnost bankarskog sektora.

U saopštenju se navodi da treću godinu zaredom država ostvaruje fiskalni suficit, a udeo javnog duga zemlje u bruto domaćem proizvodu dodatno je smanjen na 51,8 odsto u maju.

#Srbija

#Štednja

'