AKTUELNO

Ministar finansija Siniša Mali ocenio je sinoć da je veoma važno što je Srbija skinuta sa sive liste FATF, pre svega zbog stranih investitora, i naglasio da takva odluka daje zeleno svetlo za otvaranje najmanje dve finansijska poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom.

- To je poglavlje 4, koje je vezano za slobodno kretanje kapitala, kao i poglavlje 9, koje vezano za finansijske usluge - rekao je Mali, ističući da očekuje da će EU otvoriti ta dva poglavlja u najskorije moguće vreme.

On je rekao da je skidanje Srbije sa sive liste FATF-a zemalja koje ne čine dovoljno u borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma, veoma važna vest za sve građane Srbije.

- To je posledica svega što smo uradili u prethodnih 18 meseci - 12 zakona koje smo doneli, preko 70 podžakonskih akata, saradnje velikog broja institucija i ministarstava, komora, agencija, kako bi se potvrdilo da je Srbija na pravom mestu i da daje svoj doprinos i borbi protiv terorizma i borbi za sprečavanje pranja novca - rekao je Mali.

On je naglasio da je to najvažnije zbog stranih direktnih investicija i investitora koji su se, kako je naveo, prilikom dolaska u Srbiju pitali zbog čega je naša zemlja na sivoj listi.

- Sada te prepreke nema - ukazao je Mali.

Ministar je naveo da je prošla godina za Srbiju bila rekordna.

- Tri i po milijarde evra stranih direktnih investicija, nova radna mesta u Srbiji, a samo za prvih pet meseci ove godine, 17 odsto više nego u prvih pet meseci prošle godine - rekao je Mali.

On je dodao da Srbija ove godine, podiže projekciju svog rasta sa 3,5 na 3,7 ili 3,8, što, kako je objasnio, znači i više prihoda u budžetu, veće plate, penzije i bolji život građana Srbije.

#Ekonomija

#Siniša Mali

'