AKTUELNO

Srpska delegacija na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem od sutra boravi u Kini na drugom ekonomskom forumu "Jedan pojas, jedan put", a tom prilikom biće potpisano više od 10 sporazuma, rekao je ministar finansija Siniša Mali.

On je ocenio da odnosi između Srbije i Kine nikad nisu bili bolji te da ih odlikuje čelično prijateljstvo i strateško partnerstvo.

Na drugom forumu "Jedan pojas, jedan put" od 25. do 27. apria učestvuje 60 šefova država i vlada, a delegaciju Srbije predvodi predsednik Aleksandar Vučić.

Mali je podsetio da je Vučić bio i na prvom samitu 2017. godine i dodao da će ovo biti prilika za šesti sastanak predsednika Srbije sa kineskim presednikom Si Đinpingom kao i za 16 susret sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

- To je velika čast za našu zemlju, ali velika i prilika da potvrdimo to prijateljstvo i da nađemo načina pogotovo u ekonomskom smislu da se ta saradnja unapredi - rekao je Mali.

Kada je reč o sporazumima koji će biti potpisani, Mali je najavio projekat gradnje pruge od Niša do Preševa uz podsećanje da se radi rekonstrukcija pruge od Beograda do mađarske granice.

- Sa rekonstruisanom prugom do Preševa imaćemo vertikalu od najsevernije do najjužnije tačke imajući u vidu da ćemo biti glavna tranzitna arterija za uvoz i izvoz robe iz Evrope - naveo je ministar.

Govorio je i o izgradnji cektora C obilaznice oko Beograda kao i o finansijskom aranžmanu o auto-putu Preljina - Požega.

Na osnovu sporazuma od prošle godine biće potpisan i ugovor o izgradnji industrijskog parka u Borči. Mali kaže da će to biti najveći kineski industrijski park u Evropi i da će biti pored Pupinovog mosta.

- To su milijarde investicija, nova radna mesta ali i podizanje kvaliteta infrastructure - rekao je Siniša Mali.

Podseća da je Kina pomogla oko Železare koja je naš najveći izvoznik i da je kineska kompanija prošle godine preuzela RTB Bor.

Ponavlja da odnosi dve zemlje nikada nisu bili bori i da je forum šansa da se razgovara o novim projektima.

Ističe i da se Sribji ukazuje velika čast jer će Aleksandar Vučić biti jedan od tri predsednika koji će imati završni govor.

#Aleksandar Vučić

#Kina

#Prijatelji

#Siniša Mali

'