AKTUELNO

Ministar ističe da je cilj da se mere uvedene od strane privremenih institucija u Prištini ukinu, pa će, s tim u vezi, ove nedelje imati sastanak sa sa ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirkom Šarovićem u Sarajevu, na kojem će utvrditi niz zajedničkih aktivnosti koje će dve države preduzeti u cilju ukidanja sporne takse.

Govoreći o kršenju Cefta sporazuma, ministar trgovine turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić kaže da se, za sve vreme postojanja istog, nikada nije desilo da se on na brutalan način krši uvođenjem mera prema drugim partnerima.

- Po prvi put imamo sve reakcije- od EU do Vašingtona, ambasadora... Svi su rekli da je potez Prištine nedvosmisleno kršenje Cefta sporazuma. Ova odluka je politički motivisana, što Albanci nisu krili, a pretpostavljam da je BiH kolateralna šteta - kaže Ljajić za "Novo jutro".

Ocenjuje da je jedini način da se izdejstvuje promena ove odluke preko politike.

Foto: TV Pink Printscreen

Srbija i BiH, zato, neće učestvovati na sastancima Cefta u Prištini 20. i 21. novembra, kao ni na ministarskom sastanku u okviru Cefta nedelje, koji će takođe biti održan u Prištini 3. decembra.

- To je naš gest i isključivo je političkog karaktera, a sa ciljem da se odluka Prištine promeni - kaže Ljajić.

Dodaje da nije slučajno što je ova odluka doneta i stupila na snagu dan pre sastanka Tačija i Vučića u Briselu. Zato je sigurno da prištinska mera ima i tu vrstu političke pozadine, odnosno borbe između dve političke opcije na KiM.

- Uvek je popularno napadati Srbiju jer to donosi političke poene. Vidimo da se na društvenim mrežama vodi kampanja protiv proizvoda iz Srbije, da se pojedini tržni centri hvale kako nemaju nijedan proizvod poreklom iz Srbije... Ovo ne vodi nikuda i štetu će trpeti najviše potrošači - objašnjava Ljajić za Pink.

Cefta, kaže, ne može da kazni Prištinu, a sistem koji ima je neučinkovit.

Foto: TV Pink Printscreen

- Ako bismo i zakazali sastanak Cefta na kojem bi se glasalo o ukidanju ove odluke, protiv nje bi moralo da glasa i Kosovo. Dakle, Kosovo bi moralo da glasa protiv sebe. Jedina koja može da promeni ovu odluku je EU koja je proklamovala kroz Berlinski proces stvaranje zajedničkog ekonosmkog prostora. Sa merama Prištine, ovaj cilj je besmislen - kaže Ljajić za "Novo jutro".

Kaže da ne vidi da se dijalog o bilo čemu može voditi dok Priština na ovaj način demonstrita moć i silu.

- Znaju da oni nemaju šta da izvoze, te znaju i da im ne možemo uvesti kontramere. Ovo vodi u nestabilnost i može imati dugoročne ekonomske posledice. Dalje, ovo može biti okidač za druge mere - kaže ministar.

Sa BiH će biti pokušano stvaranje mini-fronta kako bismo se zajedno obraćali evropskim zvaničnicima i institucijama u cilju ukidanja odluke Prištine, kaže Ljajić.

Ceo razgovor sa resornim ministrom pogledajte u nastavku:

#Bosna i Hercegovina

#Priština

#Rasim Ljajić

'