AKTUELNO

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović apelovao je danas još jednom na sve učesnike u saobraćaju, naročito mlade, da voze pažljivo i poštuju propise.

Stefanović, koji je prisustvovao besplatnoj obuci mladih vozača u Nacionalnoj vozačkoj akademiji (NAVAK), istakao da je od usvajanja izmena Zakona o bezbednosti saobraćaja broj stradalih u saobraćajnim nezgodama smanjen za 11 odsto, kao i da je akcija besplatnih treninga bezbedne vožnje za mlade s probnom vozačkom dozvolom pod nazivom "Život za mlade vozače" dala dobre rezultate.

Foto: Tanjug

- Mladi vozači koji su prošli obuku u NAVAK-u nisu izazvali ni jednu saobraćajnu nezgodu sa smrtnim poslednicama, što pokazuje da ova vrsta edukacija daje rezultate, zbog čega je Ministarstvo već petu godinu zaredom partner u ovom projektu. Oni ovde potpuno besplatno dobijaju veoma kvalitetnu obuku, tokom koje imaju priliku i da kroz simulirane uslove vožnje pod povišenim rizikom steknu veštine i nauče kako da adekvatno reaguju i spasu, ne samo svoj, već i živote svojih saputnika i drugih učesnika u saobraćaju - objasnio je ministar.

On je dodao da će ove godine više od 2.000 mladih vozača proći obuku u NAVAK-u.

- Srbiji je važno da sačuva svaki život, zato koristim ovu priliku, ne samo da apelujem već i da zamolim sve učesnike u saobraćaju, posebno mlade, da voze odgovorno, da ne voze pod dejstvom alkohola, da vezuju pojas, prilagode brzinu, ne voze neispravne automobile i da budu odmorni kad sedaju za volan, jer samo tako čuvaju i svoje i tuđe živote. Na taj način Srbija će biti sigurnija, a naše društvo imaće povišenu kulturu bezbednosti u saobraćaju - istakao je Stefanović.

Foto: Tanjug

Mladen Alvirović iz NAVAK-a istakao je da su u ovom trenutku na obuci u centru mladi iz Ljubovije, Loznice i Malog Zvornika.

- Po okončanju ovogodišnjih obuka ukupan broj mladih, koji su od početka sprovođenja akcije 2014. godine do danas prošli besplatnu obuku biće 7.000 - istakao je Alvirović.

Foto: Tanjug

#Nebojša Stefanović

'