AKTUELNO

Direktor policije Vladimir Rebić i šef Misije OEBS-a u Srbiji Andrea Oricio potpisali su danas Sporazum o donaciji za nabavku računarske opreme i prisustvovali u Beogradu otvaranju obuke na temu prikupljanja i dokumentovanja podataka na internetu.

Obuka se sprovodi u okviru projektne aktivnosti "Podizanje kapaciteta aktera kriminalno-pravnog sistema u suzbijanju visokotehnološkog kriminala i kriminala omogućenog tehnologijom u Jugoistočnoj Evropi".

Rebić je poručio da je cilj ovog projekta da se policijskim službenicima Odeljenja za borbu protiv visokotehnološkog kriminala obezbede adekvatna znanja i softverski alati, kako bismo se na adekvatan i savremen način borili protiv visokotehnološkog kriminala i kako bi oni, obučavajući svoje kolege, unapredili rad svih policijskih službenika koji se bave ovim poslom, saopštio je MUP.

- Druga faza ovog projekta, koju započinjemo danas, predviđa četiri pilot obuke koje će se sprovesti u četiri različita grada u Srbiji, i uz nesebičnu pomoć OEBS-a, ovu fazu projekta će sprovoditi naši sertifikovani treneri Odelkenja za borbu protiv visokotehnološkog kriminala. Nadam se da ćete u ova dva dana uspeti da unapredite svoja znanja, da svoj praktičan rad usmerite na efikasno otkrivanje svih oblika visokotehnološkog kriminala i da svoje zadatke obavljate još bolje - rekao je Rebić.

Foto: Tanjug

Direktor policije se zahvalio na donaciji koju je misija OEBS-a dala Ministarstvu unutrašnjih poslova u vidu 10 laptop računara i jednog projektora, kao i na organizovanju svih obuka koje su u prethodnom periodu vršene u Upravi kriminalističke policije i kompletnoj podršci koju Misija OEBS-a već godinama pruža srpskoj policiji i doprinosi da ona bude ravnopravan i pouzdan partner evropskim policijama.

Ambasador Oricio rekao je da Misija podržava Ministarstvo unutrašnjih poslova u borbi protiv visokotehnološkog kriminala i da su u tom partnerstvu postignuti važni rezultati. Kao primer dobre saradnje, ambasador Oricio je naveo i zajednički rad na priručniku za osnovce koji se tiče bezbednosti dece na internetu.

Misija OEBS-a u Srbiji je obezbedila opremu Odeljenju za borbu protiv visokotehnološkog kriminala u vidu laptopova koja će omogućiti kroz pilot obuku prenošenje stručnih znanja.

-Ova donacija je možda mala, ali nadam se da dolazi u dobro vreme kako biste uspeli delotvorno da podelite trenutna stručna znanja u ovoj oblasti širom zemlke, a to deljenje je princip kojim se Misija rukovodi u svom radu - rekao je šef Misije OEBS-a u Srbiji.

Oricio je istakao da odlična saradnja sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i policijom u Srbiji primer koji on rado ističe na sastancima u Beču i koja može biti model za čitav region, kaže se u saopštenju.

#OEBS

#Policija

'