AKTUELNO

U Univerzitetzskoj dečjoj klinici u Tiršovoj britanski i srpski hirurzi uradili su dve transplantacije bubrega u kojima su donori bili roditelji, a organ im je izvađen laparoskopski.

Bubreg je danas od svog oca dobio devetnaestogodišnji mladić, a juče petogodišnji dečak od majke.

Oba pacijenta već dugo leče se na Odeljenju nefrologije u Tiršovoj. Direktor Univerzetske dečje klinike u Tiršovoj Siniša Dučić kaže da se transplantacija bubrega u toj ustanovi radi već 18 godina i da saradnjom sa lekarima iz Velike Britanije, koji su lideri u transplantacionoj hirurgiji u Evropi, žele da je podignu na viši nivo.

- Naši lekari će ići u Veliku Britaniju na edukaciju. Uspostavljanjem saradnje imaćemo stalnu podršku kolega iz Britanije - rekao je Dučić.

Organ donora izvađen je laparoskopski, bez klasičnog reza. To je minimalno invazivna metoda, čije su prednosti to što se pacijent pre oporavlja i za dva, tri dana može da napusti bolnicu, ožiljak je minimalan.

Laparoskopija je standard u svetu, kada se organ uzima od živog donora. Lekari u Tiršovoj nadaju se da će postati standard i u Srbiji. Nefrolog Brankica Spasojević kaže da su transplantirani pacijenti dugogodišnji pacijenti Tiršove.

Dečak (5), koji je juče dobio organ od svoje majke, ima urođenu anomaliju bubrega i pacijent je dečje klinike od svog šestog meseca života.

- Kod njega je urađena transplantacija pre započinjanja hemodijalize. Dečak je jutros odlično, ima skoro normalnu bubrežnu funkciju - rekla je Spasojević.

Majka donor oseća se dobro i za tri dana mogla bi da ide kući, ali će ostati uz mališana malo duže, dok se on ne oporavi.

I mladić (19) koji je danas dobio organ od svog oca nije bio na dijjalizi. Doktorka pojašnjava da je zbog labotorijskih rezultata bilo neophodno da se obave dve, tri dijalize, kako bi u što boljem stanju ušao u operativni zahvat.

- I to računamo da je transplantacija pre započinjanja hemodijalize - naglasila je ona.

Ovo je inače drugi put da se u Tiršovoj radi laparoskopsko vađenje bubrega. Tim iz Velike Britanije čine dr Nisam Mamode, dr Nikos Kesaris i dr Jelena Stojanović.

#Bubrezi

#Transplantacija

'