AKTUELNO

Pomoćnik gradončelnika Beograda Andreja Mladenović otvorio je večeras u Galeriji Arhiva Srbije izložbu "Beograd 1918. Oslobođenje Beograda u Prvom svetskom ratu", priređenu u okviru proslave sto godina od oslobođenja Beograda u Prvom svetskom ratu.

Mladenović je rekao da su manifestacijom "Dani slobode" kojom su povezali 20. oktobar kada je oslobođen Beograd u Drugom svetskom ratu i 1. novembar, kada je oslobođen Beograd u Prvom svetskom ratu, "stvorili ambijent pomirenja i povezivanja važnih istorijskoh datuma".

- Važno je danas da spoznamo koliko je bila velika cena te slobode koju je platio naš narod pre 100 godina, a i pre 74 godine - naglasio je Mladenović.

On je rekao da izložba u Istorijskom arhivu Beograda govori o periodu okupacije Beograda od 1916. do 1918. godine, o Solunskom frontu i detaljima koji su vezani za vojsku, ali i narod koji je mnogo propatio.

- Blizu 400.000 srpskih vojnika je poginulo u Prvom svetskom ratu, ali je više od 800.000 civila stradalo što od bolesti, iscrpljenosti, ali i zverstava okupatora. Beograd je bio okupiran grad u kome je bio zabranjen i srpski jezik i ćirilica i sve ono što je bilo vezano za naše običaje i identitet srpskog naroda - kazao je Mladenović.

Foto: Tanjug

Mnogo Beograđana je, podseća Mladenović, odvedeno u logore, na prinudan rad, mnogo ih je ubijeno.

- Moramo se setiti tih velikih žrtava i heroja koji su omogućili da mi 100 godina kasnije živimo u slobodnom gradu, u slobodnoj zemlji i da sa ponosom možemo da kažemo da su naši preci bili na strani pobednika i na strani pravih vrednosti - demokratije i slobode - istakao je Mladenović, dodavši da im je važno da mladim ljudima usade osećaj nacionalnog ponosa i čuvanja slobode jer "ona nema cenu".

Autor izložbe Slobodan Mandić, istoričar i viši arhivista u Istorijskom arhivu Beograda, kaže da je cilj postavke da na osnovu raspoložive arhivske građe ukaže na neke od važnih pojava i događaja koji su pratili dane uoči, tokom i nakon oslobođenja Beograda na kraju Prvog svetskog rata.

Za potrebe izložbe izdvojeno je 206 dokumenata i fotografija iz Istorijskog arhiva Beograda.

Foto: Tanjug

Odabrana arhivska građa predstavljena je na 31 panou, podeljenim u šest tematskih celina: "Beograd u Prvom svetskom ratu", "Materijalno uništavanje", "Od Soluna do Beograda", "U slobodnom gradu", "Ka prestonici Kraljevstva SHS" i "Sećanja, priznanja, odlikovanja".

Izložbom je obuhvaćen život u Beogradu pod okupacijom, kao i događaji u vezi sa probojom Solunskog fronta.

Posebno su osvetljeni događaji koji su usledili nakon ulaska generala Petra Bojovića sa trupama u oslobođeni grad.

Foto: Tanjug

Izložba ukazuje i na obnovu rada institucija gradske uprave i niz mera za regulisanje života u razorenoj i ratom iscrpljenoj prestonici.

Direktor Istorijskog arhiva Beograda mr Dragan Gačić rekao je da se ovom izložbom ne završavaju aktivnosti te ustanove u sklopu obeležavanja 100 godina od oslobađanja Beograda i da će objaviti još tri publikacije posvećene završetku Prvog svetskog rata.

#Arhiv Srbije

#Izložba

#Prvi svetski rat

'