AKTUELNO

Na Pešteru su danas počele pripreme za vojnu vežbu „Vek pobednika 1918-2018", koja će biti održana 9. i 10. novembra povodom obeležavanja 100. godišnjice završetka Prvog svetskog rata.

Biće to najveća vojna vežna poslednjih godina, a pripadnici Vojske Srbije izvešće je na 10. lokacija širom Srbije, u slavu i čast srpskih junaka koji su vojevali velike bitke i odlučili ishod Velikog rata pobedonososnim pohodom od Solunskog fronta do slobode za celu Srbiju.

Pripadnike Vojske Srbije na Pešteru, koji se već pripremaju za predstojeću vežbu danas su obišli ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Milan Mojsilović.

Foto: Ministarstvo odbrane

Ministar Vulin rekao je da je "Vek pobednika" vežba koja treba da pokaže pravo stanje naše vojske i njenu punu sposobnost da zaštiti teritorijalni integritet i suverenitet naše zemlje i da odgovori "na baš svaku pretnju".

- Oko 8. 000 pripadnika Vojske Srbije vežbaće 9. i 10. novembra na oko 600 borbenih vozila i 24 vazduhoplova. U ovom trenutku na poligonu Pešter nalaze se pripadnici Druge brigade Kopnene vojske, koji su preuzeli svoje zadatke i pripremaju se za vežbu - rekao je ministar i dodao da je stanje tehnike odlično i da je najvažnije to što je moral svih pripadnika je na najvišem nivou.

Foto: Ministarstvo odbrane

- Svi su zaista spremni da sve zadatke ispune i da pokažu koliko im je stalo - kaže ministar, uveren da je "Vek pobednika" vežba koju će, kaže, posmatrati vrlo pažljivo čitav svet.

- Mi smo toga veoma svesni i radujemo se što ćemo moći da pokažemo snagu naše vojske - zaključio je Vulin.

Foto: Ministarstvo odbrane

General Mojsilović istakao je da jedinice koje su ministar i on danas obišli na Pešterskoj visoravni obavljaju svoje planske aktivnosti i uvežbavaju se za predstojeću vežbu povodom sto godina od pobede u Prvom svetskom ratu.

Foto: Ministarstvo odbrane

- Moral vojnika, angažovanih na vežbi, na veoma je visokom nivou. Očekujem uspešnu realizaciju i ispunjavanje svih ciljeva koje je državno rukovodstvo postavilo pred nas - rekao je načelnik Generalštaba.

#Aleksandar Vulin

#Pešterska visoravan

#vojna vežba

'