AKTUELNO

Na Klinici za nefrologiju Kliničkog centra u Nišu od početka izbijanja epidemije hepatitisa C do sada obolelo je 25 pacijenata koji dolaze na hemodijalizu zbog teškog oboljenja bubrega.

Epidemiju je u junu ove godine prijavio Institut za zaštitu javnog zdravlja u Nišu nakon što su prilikom redovnih tromesečnih kontrola dijaliziranih pacijenata lekari Klinike za nefrologiju otkrili prve obolele od ove, virusne, zarazne bolesti

Kako je rečeno na konferenciji za novinare, uzrok još nije otkriven, a lekari su poručili da su optimisti u vezi novoobolelih jer u proteklih 45 dana nije evidentiran nijedan novi slučaj.

- Niko od pacijenata nije životno ugrožen niti je bio hospitalizovan. Svi su pod kontrolom infektologa, a kod jednog smo dobili analizu da je postao negativan. Neki od pacijenata nisu imali čak ni povišene vrednosti transaminaza. Samo smo dijagnostikovali prisustvo virusa. Kod izvesnog broja pacijenata postoji jedan blagi porast transaminaza, ali ni kod koga to nije uticalo na opšte kliničko stanje - izjavila je direktorka Klinike za nefrologiju Branka Mitić.

Prema njenim rečima, svi zaraženi su se dijalizirali u istoj sali, koja je nakon izbijanja epidemije zatvorena za prijem novih pacijenata koji započinju sa dijalizom.

Ona je dodala da ne može da kaže da je došlo do propusta u radu medicinskih sestara i tehničara i lekara koji su uključeni u postupak dijalize, kao i da je izvršena kontrola aparata za koje je utvrđeno da nisu uzrok infekcije.

- Više od mesec i po dana nismo dobili nove obolele, ali postoji inkubacioni period koji je prilično dug, od tri pa do devet meseci, tako da ćemo u narednom periodu da radimo redovne i češće kontrole - rekla je Mitićeva.

Poslednja velika epidemija bila je 2012. godine kada je bilo zaraženo blizu 60 pacijenata. Direktor Infektivne klinike Miodrag Vrbić rekao je da to virusno oboljenje može da protiče godinama bez ikakvih simptoma.

- To je virusna bolest hroničnog toka najčešće. Potrebne su decenije neke njene progresije da dođe do ciroze i krajnje faze bolesti. U međuvremenu, pacijent ne mora imati nikakve tegobe. Međutim, postoji terapija koja je nova i koja se od ove godine i kod nas primenjuje, i uz koju u 99 odsto slučajeva dolazi do izlečenja. Deo pacijenata iz Niša primaće tu terapiju koju propisuje Republička komisija - rekao je Vrbić.

#Niš

'