AKTUELNO

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar obišao je danas Opštu bolnicu “Studenica” u Kraljevu, u koju je u protekle tri godine Ministarstvo zdravlja uložilo 101.000.0000 dinara, od čega 46.500.000 dinara u proteklih devet meseci.

Ministar zdravlja je, povodom otvaranja novog odeljenja onkologije i renoviranja odeljenja za očnu hirurgiju i ortopediju, u šta je uloženo nešto manje od 50.000.0000 dinara, rekao da pacijenti kraljevačke Opšte bolnice konačno imaju odeljenja koja su opremljena sa svim onim što je neophodno za dijagnostiku i za operacije.

Lončar je najavio i novi kadrovski plan i otvaranje osam novih radnih mesta, odnosno zapošljavanje četiri lekara i četiri sestre, jer Ministarstvo zdravlja, kako kaže, mora da vodi računa o tome da će pojedini zdravstveni radnici uskoro otići u penziju, zbog čega je potrebno da već “sada sve to predupredimo i da primimo ljude i da dobiju specijalizaciju”.

Govoreći o odeljenju za oftalmologiju, ministar je rekao da je već povećan broj operacija, što znači da se smanjuju liste čekanja.

- To znači da su kadrovski dobro opremljeni, da sada imaju uslove, i da imaju aparate koji su neophodni za dijagnostiku i lečenje, što je dobrobit ne samo za Kraljevo već i za celu Srbiju - izjavio je ministar.

Ministar je obišao i novi skener, donaciju Milomira Glavčića, koji je, kako kaže, prvi takav skener u Srbiji, sa mnogo manje zračenja za pacijente.

-Ovo je dobar primer kako mogu da sarađuju donatori, država i zaposleni - izjavio je ministar, dodajući da će uskoro početi sa radom i rendgen aparat i mamograf.

Rekao je da kraljevačka bolnica ne zaostaje za Kliničkim centrom u Beogradu, i za zaposleni imaju razloga da budu ponosni.

Direktor bolnice Zoran Mrvić je izrazio zahvalnost za sredstva koja je obezbedilo Ministarstvo zdravlja, zahvalivši se takođe porodici donatora skenera.

- Partnerski odnos bolnice i Ministarstva je nešto što je jako potrebno Srbiji. Ne može se očekivati da se svi troškovi oporavka zdravstva svedu na Ministarstvo. To je nemoguće očekivati i u razvijenijim državama - poručio je.

Naveo je i da je u bolnici prošle godine primljeno 306.065 pacijenata, i da je operisano 10.000, i izrazio zadovoljstvo zbog najavljenog prijema novih radnika, čime će ukupan broj zaposlenih porasti na 1.173.

#Zlatibor Lončar

'