AKTUELNO

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović očekuje da će vrlo brzo biti potpisan komercijalni ugovor za izgradnju autoputa Beograd-Sarajevo, navodeći da je za Srbiju važno povezivanje sa BiH.

Odgovarajući na pitanje o novinama u vezi sa izgradnjom autoputa Beograd - Sarajevo, Mihajlović je novinarima danas rekla da će se najpre sačekati da se, posle izbora u BiH, formiraju sva tela koja su neophodna da bismo imali konkretne krajnje dogovore i stavove.

- Naravno, stav jeste da BiH takođe želi da se poveže i želi da naravno radi autoput Beograd - Sarejevo - rekla je Mihajlović novinarima posle potpisivanja komercijalnog ugovora za rekonstrukciju državnog puta Novi Pazar-Tutin sa turskom kompanijom "Tašjapi".

Za Srbiju je, navodi, značajno da napravi konekciju i između Kuzmina i Sremske Rača, i najavljuje da će od 1. marta iduće godine početi izgradnja deonice Preljina-Požega.

- Važno nam je da radimo na dokumentaciji Požega-Kotroman i iskreno se nadam da će u nekom vremenu ispred nas BiH jasno reći i njihov stav. Zato radimo konekciju praktično kao prsten, imamo mogućnost da sa ove dve konekcije sa BiH praktično povežemo sve što je potrebno da se poveže u BiH sa Srbjom - rekla je Mihajlović.

Dodala je da je taj autoput potreban zbog većeg protoka robe nego što je to do sada.

Mihajlović je u septembru potpisala Okvirni sporazum izmedu Vlade Srbije i turske kompanije "Tašjapi" o saradnji u oblasti infrastrukturnih projekata, što obuhvata i izgradnju autoputa Beograd-Sarajevo, a upitana o odnosima Srbije i Turske, kaže da su oni već nekoliko godina zaista više nego dobri.

To uključuje, dodaje, i dobre odnose predsednika Srbije i Turske, ali i ulaganje turskih kompanija u Srbiji.

- Turske kompanije otvaraju svoje fabrike i kompanije tamo gde možda niko ne bi hteo da otvori, u najnerazvijenijim delovima Srbije, tamo gde je to najpotrebnije - rekla je Mihajlović i na tome izrazila zahvalnost.

Navodi da Srbija treba da razvija odnose sa svima, te da je mnogo puta rekla da u oblasti infarstrukture najbolje može da se vidi da Srbija radi sa svima i sa Rusima, i Kinezima, i Azerbejdžnacima, i Turcima, sa EU, SAD, i Francuskom i Italijom.

- To je mesto gde se vidi razvoj zemlje - rekla je Mihajlović.

#Auto-put

#Beograd

#Sarajevo

#Zorana Mihajlović

'