AKTUELNO

Kineske kompane gradiće četiri podzemne garaže u Beogradu, a zamenik gradonačelnika Goran Vesić najavio je da bi izgradnja garaže na Studentskom trgu mogla da počne u martu.

Stručni tim Grada Beograda ocenio je kao pozitivnu ponudu konzorcijuma društva „China Shandong International Economic & Technical Cooperation Co. Ltd.” i društva „China Transinfo Technology Co. Ltd.” za projektovanje, finansiranje, izgradnju, upravljanje, održavanje i prenos četiri podzemne garaže na teritoriji Beograda.

Ocena je doneta nakon analize konkursne dokumentacije u postupku dodele koncesije. Na osnovu zaključaka finansijskih i pravnih savetnika Grada Beograda, ponuda je ocenjena kao „prihvatljiva, blagovremena, obavezujuća i važeća”, kako je i predviđeno Konkursnom dokumentacijom.

Ponuda će biti upućena Skupštini grada Beograda na razmatranje, a ako se odbornici saglase, potpisao bi se ugovor sa ponuđačem nakon čega bi i započela realizacija projekta.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić istakao je da za izgradnju garaže na Studentskom trgu postoji građevinska dozvola i odobrenje za izgradnju.

– To znači da bi izgradnja ove garaže sa oko 700 parking mesta mogla da počne s prvim prolećnim danima u martu. Izgradnja garaže znači da počinje i uređenje Studentskog trga prema projektu Borisa Podreke, kao i pretvaranje Vasine ulice u pešačku zonu i ulicu kulture. Projektuju se garaže u Fruškogorskoj na Kosančićevom vencu i na uglu Vlajkovićeve i Kosovske i trebalo bi da izgradnja ove dve garaže počne do kraja 2019. godine ili najkasnije s prolećem 2020. godine – rekao je Vesić.

On je dodao da projektovanje garaže na Trgu republike počinje čim se završi studija za metro, kojom će tačno biti utvrđena trasa metroa na ovoj lokaciji.

- „Parking servis” je dobio nalog da počne s projektovanjem garaža u Skerlićevoj ulici iza Narodne biblioteke i ispod Beogradskog dramskog pozorišta i te dve garaže gradiće samostalno - poručio je Vesić.

#Beograd

#Goran Vesić

'