AKTUELNO

Na današnji dan pre 74 godine Beograd je oslobođen od nacističkih okupatora u Drugom svetskom ratu.

Beogradskom ofanzivom, koja je trajala od 12. do 20. oktobra, okončana je 1.287 dana duga nemačka okupacija Beograda.

Povodom oslobođenja srpske prestonice u Drugom svetskom ratu, danas će u Beogradu biti održan memorijalni defile "Korakom pobede do slobode".

Defile je deo manifestacije "Dani slobode" kojom se ove godine, osim oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, obeležava i 100 godina od oslobođenja Beograda u Prvom svetskom ratu.

Učesnici defilea prošetaće do Palate Albanija gde će biti održan muzičko-scenski program "Oslobođenje - pobeda kroz muziku i igru".

Manifestacija "Dani slobode" trajaće do 1. novembra, a počela je sinoć umetničkom predstavom "Oslobađanje Beograda u pet slika", reditelja Ljubiše Ristića, koja je izvedena u nekadašnjoj Fabrici šećera na Čukarici i koja je na autentičan način prikazala borbe i ratna dešavanja.

U okviru ove manifestacije, osim održavanja memorijalnog defilea, biće položeno i cveće na Groblju oslobodilaca Beograda, na Spomenik sovjetskom vojniku u okviru Groblja oslobodilaca Beograda u Drugom svetskom ratu i na Spomenik sovjetskim veteranima na Avali.

Beograd su od okupatora u Drugom svetskom ratu oslobodile snage Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije, Crvene armije i Trećeg ukrajinskog fronta.

#Beograd

#Proslava

#drugi svetski rat

'