AKTUELNO

Umetničkom predstavom "Oslobođenje Beograda u pet slika", reditelja Ljubiše Ristića, koja je održana večeras u nekadašnjoj Fabrici šećera na Čukarici, zvanično je počela manifestacija "Dani slobode" kojom se obeležava 74. godišnjica od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.

Osim oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu ovom će manifestacijom biti obeleženo i 100 godina od oslobođenja Beograda u Prvom svetskom ratu, a obeležavanje će trajati od 19. oktobra do 1. novembra.

Ministri u Vladi, predstavnici Grada, preživeli oslobodioci Beograda i Beograđani prošetali su večeras kroz ostatke objekata nekadašnje Fabrike šećera i prisustvovali umetničkoj predstavi, sa elementima drame, baleta, opere i narodnog epskog pevanja, ali i kaskaderskih scena, koje su poput akcionog filma oživele borbe za oslobađanje Beograda tokom 1944. godine.

Predsednik Skupštine grada je nakon predstave rekao da je reditelj Ljubiša Ristić praveći predstavu i vraćajući slike borbi koje su se vodile na prostoru nekadašnje fabrike ponovo oslobodio "Šećeranu".

- Tako će Grad Beograd sa Vladom Srbije, a uz podršku predsednika Republike Aleksandra Vučića, već sledeće godine otkupiti ovaj prostor 'Šećerane' iz stečaja, a ovde će nići jedna od najlepših umetničkih četvrti grada Beograda - rekao je Nikodijević.

Dodao je da, iako je u centru svetske pažnje stogodišnjica od završetka Prvog svetskog rata, Srbija nije dozvolila da oslobođenje Beograda u Drugom svetskom ratu bude "u drugom planu", jer, kaže, borba protiv nemačkih okupatora i povratak slobode u Beogradu deo su duge tradicije obeležavanja važnih dogadaja u istoriji Srbije i srpskog naroda.

Foto: Grad Beograd

On je podsetio da su se u našem društvu u čitavom posleratnom periodu negovale antifašističke vrednosti, ali i da su u temeljne vrednosti Evropske unije ugrađeni antifašizam i slobodarstvo.

Danas kada su ponovo na sceni izazovi ksenofobije, nacionalizma, ali i novih oblika fašizma posebno je važno da Srbija i Beograd istaknu svoju privrženost sistemu vrednosti koji neguje ceo napredni svet. Naša je obaveza da dosledno, uporno i dovoljno odvažno u svojim javnim nastupima otvoreno opominjemo društvo da ekstremizam i fašizam nikada nisu do kraja mrtvi i da procesi revizije istorije neće proći nekažnjeno. Danas šaljemo jasnu poruku da nećemo dozvoliti menjanje istorije - naglasio je Nikodijević.

Rekao je i da nas istorija obavezuje da čuvamo uspomenu na herojske dane borbe za slobodu, na žrtve koje su pale u tom sukobu dobra i zla, kao i da se protiv tog zla zvanog fašizam, moramo boriti nezaboravljanjem, podsećanjem i učenjem novih generacija o vrednostima antifašističke borbe.

Foto: Grad Beograd

Umetničkoj predstavi u nekadašnjoj "Šećerani" prisustvovali su ministri Zoran Djorđević, Aleksandar Vulin i Goran Trivan, zamenik gradonačelnika Goran Vesić, pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović i drugi.

#Beograd

#Nikola Nikodijević

'