AKTUELNO

Leševi oko 70 životinja pronađeni su poslednja dva dana kod Vršca, a Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije pretpostavlja da je uzrok uginuća životinja trovanje od semena pšenice sa obližnje njive.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije navelo je na svom Fejsbuk nalogu da su pronađeni ostaci 55 golubova, šest gugutki, jedne žrebe, šest koza i jedne mačke.

- Prema rečima meštana stradao je i fazan, a deo leševa ptica i drugih životinja tokom noći odnele su druge životinje. Opravdana je bojazan da će u narednim danima biti još uginuća - navodi se na Fejsbuk nalogu tog udruženja.

Pretpostavljaju da je uzrok uginuća životinja trovanje od semena pšenice sa obližnje njive koje je, kažu, protivzakonito tretirano karbofuranom.

Navode i da se na celoj površini njive jasno uočavaju zrna pšenice koja su prebojena roze bojom.

Kažu da je tim Društva izašao na teren i o slučaju obavestio policiju, fitosanitarnu, veterinarsku, šumarsko-lovnu i inspekciju za zaštitu životne sredine.

Na terenu su bili i službenici policije i predstavnici Lovačkog udruženja iz Vršca, a sutra će postupati ostale institucije.

#Trovanje

#Vršac

#Životinja

'