AKTUELNO

Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović kaže da očekuje da gradnja Moravskog koridora počne u drugoj polovini 2019, te napominje da je taj auto-put za centralnu Srbiju još značajniji od Koridora 10, jer će omogućiti da se taj deo zemlje brže razvija.

- Iza svakog memoranduma, pa i iza Memoranduma o saradnji sa kompanijom Behtel o izgradnji auto-puta Pojate-Preljina, stoji odluka Vlade. Srbija je mala zemlja na važnom mestu i nema taj luksuz da bira svoje prijatelje, već treba da sarađuje sa svima. Mi to u oblasti infrastrukture i radimo, jer sarađujemo sa kompanijama i bankama iz Kine, Rusije, Azerbejdžana, evropskih banaka ili SAD - rekla je Mihajlovićeva.

Ona je dodala da Srbija ove godine završava izgradnju drumskog Koridora 10, i istočnog i južnog kraka, kao i 103 kilometra auto-puta na Koridoru 11, i da se priprema da se iduće godine krene u realizaciju novih projekata, među kojima su Moravski koridor, kao i auto-put i brza saobraćajnica Ruma-Šabac-Loznica.

Naglasila je da je uslov za investicije u Srbiji politička stabilnost i da je važno to što je Srbija danas zemlja koja povećava svoj ugled u svetu, otvorena je za saradnju i čiji predsednik ima prijateljske odnose sa najvećim svetskim državnicima, kao što je predsednik Kine.

Govoreći o rezultatima Trećeg samita ministara transporta NR Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope, održanog u Beogradu, a kojem je bila domaćin, potpredsednica Vlade rekla je da je najvažniji rezultat taj što su se učesnici u mehanizmu saradnje 16+1 dogovorili da više rade na efikasnijim graničnim procedurama, koje najviše tište sve zemlje regiona.

- Nije više pitanje obima investicija i da li ćemo ih realizovati, nego kako da nam vozovi ne stoje po nekoliko sati i da se roba i ljudi brže kreću -  rekla je Mihajlovićeva.

#Koridor 10

'