AKTUELNO

Bićemo spremni da počenemo izgradnju metroa u Beogradu 2020. godine, izjavio je danas zamenik gradonačelnika Goran Vesić na sednici Skupštine Beograda.

On je to rekao obrazlažući rešenje kojim se daje saglasnost na Statut nedavno osnovanog preduzeća “Beogradski metro i voz”, koje su danas usvojili odbornici gradskog parlamenta.

Vesić je rekao da je u toku izrada prifizibiliti studije koju radi francuska kompanija "Ežis" a koja bi trebalo da bude završena do 10. februara i kojom će biti definisane trase metroa.

- Kada to budemo završili, počećemo da radimo fizibiliti studiju, a zatim i glavni projekat i projekat za izvođenje - rekao je Vesić.

Kako je dodao, Beograd nikada nije bio bliži izgradnji metroa, a prva faza prve trase počeće da se gradi 2020. godine. Beograd, podvukao je, ne može da sačeka 2027. godinu, a da nema metro.

Davanjem saglasnosti na Statut preduzeća koje je osnovano odlukom sa prošle sednice gradskog parlamenta, stvaraju se uslovi da se ono registuje u APR-u i počne da radi od 1. januara 2019. godine.

Pojedine primedbe da se prvi put formira preduzeće pre nego što je metro izgrađen Vesić je odbacio kao besmislene i dodao da je postojalo preduzeće za metro 1970-ih godina, kada je Beograd bio blizu početka izgradnje metroa.

Danas su usvojene i izmene odluke o komunalnom redu radi lakšeg gonjenja onih koji krše komunalni red. Istovremeno, amandmanom na tu odluku stiču se uslovi za raspisivanje tendera za javno-privatno partnerstvo za postavljanje stanica javnih bicikala u gradu.

Vesić je rekao da će do kraja godine biti raspisan konkrus za postavljanje stanica javnih bicikala, kojih će ukupno biti 150.

Podsetio je da je planirano da u naredne četiri godine bude izgrađeno 120 kilometara biciklističkih staza u gradu i dodao da će, zbog konfiguracije terena, biti uvedeni i električni bicikli.

Takođe, usvojen je i predlog koncesionog akta za poveravanje obavljanja javnog prevoza putnika na minibus ekspres linijama na teritoriji Beograd i data saglsnost na rebalanse poslovanja gradskih preduzeća.

#Goran Vesić

'