AKTUELNO

Beograđani poslednjih nekoliko nedelja vode žustru bitku sa smrdibubama.

Ovi insekti ne samo da su vesnici jeseni, već u poslednjih nekoliko nedelja prave ozbiljne probleme jer ulaze u stanove i smetaju, a u nekim slučajevima prave i materijalnu štetu.

Dokaz tome je iskustvo Milorada Milovanovića, koji je za TV Pink ispričao svoj problem:

Foto: TvPink Printscreen

- U pitanju je zastakljena terasa od bukovog drveta, koje je meko. To se dogodilo nakon što su Srbiju pogodile intenzivne padavine i voda je našla put. Drvo se natopilo vodom. Smrdibube beže jer žele da se sklone od zime, pa im je to bilo odlično stanište da se smeste. Nažalost nije se smestilo njih 50 već na stotine njih - izjavio je Milovanović.

Kako dodaje, stvorila su se gnezda i videli su se kako gmižu svuda.

Foto: Pixabay.com

- Jedina opcija je bila da zamenim stolariju. Ljudi sa kojima sam pričao, a koji su se žalili da isto imaju veći broj smrdibuba u stanu, ispostavilo se da uglavnom imaju nešto drvenarije u kući. Izgleda da im drvo i toplota u vlažnom stanu odgovara - kazao je Milovanović.

Ivan Aleksić iz Zavoda za biocide rekao je da s obzirom da ovi insekti ne prenose zarazne bolesti, Zavod ne organizuje nikakvo suzbijanje.

Foto: TvPink Printscreen

- Građanima je ostavljeno da se sami bore sa smrdibubama, da stavljaju mrežice na prozore, komarnike. Može se upotrebiti sprej koji je za široki spektar insekata. Smrdibube su invazivna vrsta koja će kada zahladi nestati - izjavio je Aleksić.

Ove bube, koje su poreklom iz Istočne Azije, i koje se mogu naći u šumama širom sveta, najčešće su braon i zelene boje. Bez obzira na boju, smrad se ne razlikuje.

Nemojte ih ubijati jer ostavljaju smrdljiv trag.

#Beograd

#Smrdibube

'