AKTUELNO

Društvena i politička klima na KiM pogoduju džihadistima koji se vraćaju sa sirijskog ratišta, a ono što najviše zabrinjava, jeste njihov fanatizam i spremnost da žrtvuju svoje živote zarad uverenja.

Kako ocenjuju gosti "Novog jutra" TV PINK, džihadisti se okupljaju oko ideje kalifata, odnosno ideje da ceo svet postane muslimanski.

Britanski list "Tajms" objavio je juče tekst pod nazivom "Džihadisti Islamske države se vratili na Kosovo i spremni da umru za kalifat" u kojem se navodi da je, prema onome što je poznato vlastima u Prištini, od 2012. godine 348 odraslih osoba otišlo u Siriju da se pridruže Islamskoj državi.

Prof. dr Miroljub Jevtić sa Fakulteta političkih nauka podsetio je na izjavu Džona Boltona iz 2008. godine da Kosovo nikako ne sme da bude nezavisno jer će postati jezgro islamskog ekstremizma.

Podvlači da kroz istoriju imamo pogrešan koncept borbe protiv velike Albanije, iako je ideja velike Albanije izrazito suprotna ideji zelene transverzale, odnosno ideji Islamske države.

Foto: TV Pink

- Velika Albanija je koncept koji podrazumeva zabranu religije, da bi se Albanci različitih veroispovesti ujedinili u jednom jedinstvenom nacionalnom konceptu. Insistirati na velikoj Albaniji u stvari znači negirati ovu priču - kaže Jevtić za Pink.

Foto: TV Pink

Džihadisti povratnici na KiM su ozbiljan faktor, pogotovo u navodnoj državi Kosovo koja ne funkcioniše i koja je podeljena po klanovima i teritorijama, ocenjuje prof. dr Ilija Kajtez sa Fakulteta za međunarodnu politiku i bezbednost.

Imate jednu neefikasnu državu na čijem čelu su provereni ratni zločinci kojima preti izvođenje pred sud. Oni se bore za opstanak na vlasti i opstanak na slobodi. Institucije su indoktrinirane islamom i društvena klima je odlična za one koji su povratnici sa sirijskog ratišta, koji su prošli direktnu i najbolju školu islama. Oni će imati dobru podršku centara islamske moći jer je taj kalifat privremeno zaustavljen - kaže Kajtez za Pink.

Foto: TV Pink

Oni se, kaže, okupljaju oko te ideje kalifata, odnosno ideje da ceo svet postane muslimanski. Njihovo delovanje, kaže, čini opasnim fanatizam, odnosno spremnost da za ideju založe i svoj život.

SAD se još uvek nisu oslobodile od sklonosti da pokušaju da instrumentalizuju džihadiste u cilju sprovođenja nekih svojih spoljnopolitičkih ciljeva prof. dr Srđa Trifković.

Foto: TV Pink

- Videli smo da su u Siriji bili direktno angažovani u evakuisanju vrha Al nusre - kaže Trifković za Pink. Ističe da je ovakvu politiku Tramp nasledio od prethodnih administracija.

Ceo razgovor sa gostima "Novog jutra" pogledajte u nastavku:

#Islamska država

#Kosovo

#Novo jutro

'