AKTUELNO

Svaki pokušaj ugrožavanja sporazuma o slobodnoj trgovini sa Rusijom biće ozbiljno sankcionisan, rekao je danas ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i dodao da je rusko tržište neverovatno važno za srpske poljoprivrednike.

Nedimović je, komentarišući hapšenje 36 osoba zbog nelegalnog izvoza voća iz EU u Rusiju, naveo da je to najveće hapšenje u oblasti poljoprivrede u poslednjih 10 godina.

Kako kaže, akcija istraživanja nelegalnog izvoza voća trajala je između dva i tri meseca, a pored ministarstva poljoprivrede u njoj su učestvovali i pripadnici policije i Poreske uprave.

Primećeno je da neke firme imaju nagle skokove u izvozu, pa je situacija u tajnosti istražena, dok je ruska strana obaveštena o svemu 10-15 dana pre akcije hapšenja, objašnjava ministar. Navodi da Srbija sada ima kapacitete da sama istražuje i otkriva pokušaje malverzacija.

- Prošle godine smo usvojili posebna pravila za izvoz u Rusiju i zbog toga su nas kritikovali, ali kupac je glavni i ako želite neko tržište, a nama je rusko tržište neverovatno važno, onda sve mora da se ispoštuje i bude po pravilima - rekao je on.

Ministar je podsetio da su u poslednjih sedam dana rešena tri slučaja prevara u prehrambenoj industriji što, kako je dodao, znači da u oblasti bezbednosti hrane postoji volja za obračunavanjem sa svima koji su pre pokušavali da "muljaju" i kojih će uvek biti.

- Bilo je raznih zloupotreba sa tim sporazumom pre 10 godina, to se Rusiji dešava i u drugim zemljama. Nama je važno to tržište, jer godišnje izvezemo 200 miliona dolara ka Rusiji - nagalio je on.

Upitan za kupovinu PKB-a od strane kompanije "Al Dahra", Nedimović kaže da stoji iza toga da je sporazum sa tom kompanijom najbolje rešenje.

Kako kaže, u uslovima tendera navedeno je da kupovinu može izvršiti neko ko je "ozbiljan igrač", sa dugogodišnjim znanjem i iskustvom u toj oblasti i ostvarenim velikim profitima.

On ocenjuje da nema prostora za kritike, te da se radi o ozbiljnom investitoru i da ne postoji rizik da "Al Dahra" nakon tri godine odustane od stočarske proizvodnje. Ističe, da će naučnici koji su zaposleni u PKB-u biti zadržani i da će moći da rade i sarađuju sa drugim prostorima.

- Ako ova kompanija valja SAD, Australiji, EU, koje se bave poljoprivredom na neverovatno ozbiljan način, ja tu ne vidim probleme koje bi mogli da imamo u Srbiji -naveo je Nedimović.

#Branislav Nedimović

'