AKTUELNO

Nadležni kažu da nema epidemije.

Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanovia Batut" do sada je prijavljeno 50.473 obolelih od gripa što predstavlja veći broj obolelih u odnosu na isti period prošle sezone i četiri smrtna slučaja koja se mogu dovesti u vezu sa obolevanjem od gripa.

Samo tokom prošle nedelje Batutu je prijavljeno skoro 13.000 slučajeva oboljenja sličnih gripu, što je dva puta više u odnosu na nedelju koja joj je prethodila, a najviše obolelih bilo je u starosnoj grupi od pet do 14 godina.

Epidemiolog Instituta Batut Dragana Dimitrijević kaže da je sezona gripa počela nešto ranije u zemljama evropskog regiona, a da je slična situacija i u našoj zemlji.

-U Srbiji se registruje srednji intenzitet aktivnosti virusa gripa i široka geografska rasprostranjenost oboljenja u populaciji. Važno je napomenuti da je srednji intenzitetet aktivnosti virusa gripa uobičajen za sezonu gripa i da je slična situacija u mnogim zemljama Evrope - rekla je Dimitrijević.

Foto: Pixabay.com

Ona je podsetila da je cirkulacija virusa gripa laboratorijski potvrđena na teritoriji 15 okruga, a da je do sada prijavljena epidemija lokalnog tipa u Pančevu - u Omoljici, kao i na teritoriji grada Beograda i Braničevskog okruga.

Ministarstvo zdravlja preporučilo je bolnicama u Beogradu da se ograniče posete pacijentima - da zabrane posete u odeljenjima intenzivne nege, a na ostalim odeljenjima da pacijente posećuje po jedna osoba. Vojnomedicinska akademija zabranila je posete pacijentima kako bi se sprečilo širenje gripa među ležećim pacijentima.

Kako se zaštititi?

Dimitrijević kaže da je preporuka da se u ovom periodu izbegavaju bliski kontakt sa obolelim osobama, redovno pranje ruku i izbegavanje dodirivanja očiju, nosa i usta prljavim rukama, higijena disajnih puteva, često provetravanje prostorija, izbegavanje zatvorenih prostora gde je veliki broj ljudi. Kod osoba koje imaju blagi oblik bolesti preporučuje se izolacija i nega kod kuće do oporavka, uz mirovanje, nadoknadu tečnosti, upotrebu antipiretika (lekova za sniženje povišene telesne temperature), a upotreba antivirusnih lekova sprovodi se samo po preporuci lekara. Antibiotici nisu delotvorni u lečenju ove bolesti.

Važno je podvući da proglašenje epidemije gripa sada nije aktuelno, da nemamo nikakvih naznaka za proglašenje epidemije. Prijave epidemije gripa su tekuća, rutinska stvar epidemiologa, odnosno zdravstvenog sistema Srbije - naglasila je Dimitrijević.

S.A.

#Batut

#Grip

#Zdravlje

'