AKTUELNO

Ukoliko se pokaže da ostaci koji su pronađeni na Trgu republike pripadaju Stambol kapiji oni će biti konzervirani, biće promenjen sam plan rekonstrukcije i građani će moći da se upoznaju sa tim delom naše istorije, kazao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

- To je inače nešto što se radi svuda u svetu i na ovaj način pokazujemo kako čuvamo kulturno-istorijske vrednosti. Naša istorija je bogata, ali treba da je čuvamo da bi naredne generacije znale nešto o njoj - rekao je Vesić za TV Pink.

Podsetio je da su nedavno, prilikom rekonstrukcije Malog stepeništa prve žene arhitekte u Srbiji Jelisavete Načić, na Kalemegdanu pronađena dva potpuno zazidana stepenika koja su ponovo otvorena.

Sledeće za obnovu je Veliko stepenište, već je obnovljen plato oko Pobednika, radi se na obnovi Sahat kule, biće obnovljeno Tursko kupatilo, a sa Ministarstvom kulture radimo i na obnovi Paviljona Cvijete Zuzorić, dodao je Vesić.

Foto: RTV Pink

- Posle dugo vremena otvoreni su Narodni i Muzej savremene umetnosti, a radi se i na Muzeju Grada Beograda što sve govori kako se odnosimo prema našoj kulturnoj baštini - rekao je Vesić.

Govoreći o rekonstrukciji Balkanske ulice, Vesić je istakao da će ona biti završena tokom oktobra.

- U ovom trenutku je završena zamena vodovodne i toplovodne instalacije, popravljeni su kvarovi na kanalizacionoj mreži, a u toku je priključenje oluka na kanalizaciju i izgradnja nasipa. Pripremamo granitne ivičnjake, a u naredne dve nedelje očekujemo asfaltiranje koje će biti priprema za postavljanje kocke - rekao je on.

Balkanska će dobiti i drvored i biti proglašena ulicom starih zanata gde neće biti dozvoljena bilo kakva trgovina koja nema veze sa starim zanatima, dodaje Vesić.

- Te prostore po beneficiranim cenama dobiće oni koji se bave starim zanatima jer želimo da sačuvamo sećanje na njih - kaže zamenik gradonačelnika.

On je podsetio da su u toku radovi i u Bulevaru kneza Aleksandra Karađorđevića gde se menja biciklistička staza, a od Ruda do Botićeve ulice se radi naizmenično asfaltiranje.

Vesić: Ubuduće manje zatvaranja ulica zbog manifestacija

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić najavio je da će biti napravljen spisak manifestacija zbog kojih će se vikendom zatvarati ulice i da će to ubuduće biti daleko manji broj nego što je to danas.On je istakao da su građani u pravu, jer postoje manifestacije zbog kojih treba zatvarati ulice kao što je Beogradski maraton ili Dan pobede, ali i one za koje neke službe suviše lako daju dozvole za zatvaranje ulica. - O tome smo prošle nedelje razgovarali gradonačelnik i ja sa nadležnim službama i dogovorili smo se da se utvrdi spisak manifestacija zbog kojih je dozvoljeno zatvaranje ulica. Ostale manifestacije će morati da se prilagode nekom drugačijem rasporedu, odnosno ili će biti u manje prometnim ulicama ili u prostorima koji su sada otvoreni za pešake - rekao je Vesić.On je dodao da sada u Beogradu ima skoro 20 hiljada kvadratnih metara pešačke zone, a neke manifestacije mogu da se održavaju i na Adi Ciganliji, Ušću i drugim otvorenim prostorima. - To su veliki javni prostori gde je moguće organizovati priredbe i manifestacije, a da zbog toga ne trpe ostali građani - zaključio je on.

- To je nastavak radova koje smo imali od Belog dvora do Neznanog junaka. Sada radimo Baje Pivljanina i postavlja se završni sloj asfalta. Na Topličinom vencu u toku su pripremni radovi i popravka kanalizacione mreže nakon čega će se raditi na pripremi vodovodne instalacije i onda nastavljamo rekonstrukciju po građevinskoj dozvoli. Radiće se u dve faze, ove godine ulice oko Parka vojvode Vuka a sledeće godine rekonstrukciju samog parka - rekao je on.

Pešačka zona će biti produžena od Vuka Karadžića prema Pop Lukinoj, a ostale će biti zone usporenog saobraćaja do 10 kilometara.

- Radimo Trg republike, Strahinjića bana između Skadarske i Francuske, a rekonstrukcija Skadarlije, odnosno dela između Gospodara Jevremove i Despota Stefana počinje 15. oktobra čime će biti završena rekonstrukcija ove boemske četvrti - zaključio je Vesić.

#Goran Vesić

#Spomenik

'